Zapomnij o racuchach z jabłkami. Jeszcze lepsze są z tym składnikiem, sezon na nie właśnie trwa
Racuchy z jabłkami to obowiązkowa pozycja w repertuarze wszystkich miłośników śniadań na słodko. Ale w sezonie, kiedy co kilka tygodni do sklepów trafia na trochę wyczekiwany przez nas produkt, coś tak ogranego jak jabłko nie powinno nas ograniczać.
Racuchy z rabarbarem
Kwiecień i maj to środek sezonu na rabarbar. To warzywo o cierpkim smaku, z którego jadamy twarde, fioletowe łodygi, jest idealnym towarzyszem słodkich deserów czy śniadań , takich jak racuchy. Komponuje się z nimi dzięki słodyczy ukrytej pod warstwą kwasowych i roślinnych aromatów.
Oczywiście, jak przystało na roślinę o tak charakterystycznym i „trudnym” smaku, jego właściwości nie kończą się na tym, że jest pyszny. Rabarbar jest napakowany witaminami, ale przede wszystkim przeciwutleniaczam i. Ma działanie przeciwzapalne , wspiera układ krążenia, no i jest naprawdę niskokaloryczny .
Sezonowe placuszki śniadaniowe
Używając rabarbaru w przepisach na ciasta warto pamiętać, by na kilka minut wcześniej zasypać go cukrem. Nie tylko dosłodzi go to i przełamie jego cierpki posmak, lecz także zmiękczy łodygę i przygotuje ją do dalszej obróbki.
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 250 g rabarbaru
- 2 szklanki maślanki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- Sól, olej do smażenia, cukier puder do posypania
Rabarbar w cieście
Łodygi rabarbaru myjemy, kroimy cienko , odrzucając najszerszy, najniższy odcinek każdej z nich. Zasypujemy plasterki cukrem. Mieszamy, by cukier dotarł w zakamarki i odstawiamy na kilka minut.
Do przesianej mąki z sodą dodajemy pozostałe składniki i mieszamy rózgą na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody . Do ciasta dodajemy racuchy i mieszamy.
Ciasto układamy łyżką na rozgrzanym na patelni oleju. Smażymy, aż racuchy będą złociste z obu stron . Podajemy posypane cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na ciasto z zapieczoną tabliczką czekolady i zupę z lebiody .