Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o rybie po grecku, ta wersja jest 100 razy lepsza. Na Święta podaję ją co roku, każdy bije się o dokładki
Fot. YouTube/Obżarciuch

Zapomnij o rybie po grecku, ta wersja jest 100 razy lepsza. Na Święta podaję ją co roku, każdy bije się o dokładki

3 grudnia 2024

Często na Wigilię jadamy rybę po grecku. Teraz warto poznać przepis, który umożliwi nam przyrządzenie dużo lepszej potrawy. Ryba po japońsku sprawi, że goście chętnie sięgną po kolejne porcje tego wybornego dania.

Ryba po japońsku na Wigilię

Ryba jest jednym z dań, które przygotowujemy na wieczerzę wigilijną. Czasem rybę smażymy, a częściej robimy rybę po grecku . Z warzywami staje się ulubionym daniem wielu smakoszy. Teraz można przygotować nieco inne danie.

Mowa o rybie po japońsku. Też zawiera warzywa i  podana jest w słodko-kwaśnej zalewie . Ryba w takim wydaniu jest prawdziwym rarytasem, Wyrazista i lekko pikantna dostarczy nam mnóstwo przyjemności z jedzenia. Poniżej prezentujemy przepis, który warto wypróbować na Święta .

ryba po japońsku
Fot. Canva/ribeirorocha
Weź pierś z kurczaka i natnij w ten sposób. Patent na medal

Jak zrobić rybę po japońsku?

Składniki:

  • 1 kg filetów rybnych
  • 1 jajko
  • mąką do panierowania
  • 2 papryki czerwone
  • 5 ogórków konserwowych
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz

Składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody
  • ½ szklanki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 200 g ketchupu

Przygotowanie ryby po japońsku zaczniemy od oprószenia filetów sola i pieprzem. Rybę zanurzamy w roztrzepanym jaku i obtaczamy w mące . Smażymy z dwóch stron na oleju na rumiany kolor.

Następnie kroimy paprykę i ogórki w paseczki, a cebulę w pół talarki. Do garnka wlewamy składniki na zalewę, czyli wodę i olej . Wsypujemy cukier, dodajemy ocet, koncentrat pomidorowy i ketchup. Mieszamy i zagotowujemy.

Ryba po japońsku poleca się na Wigilię

Do zalewy wkładamy pokrojone warzywa i gotujemy jeszcze ok. 10 minut . Potem w szklanej misie układamy na przemian zalewę, usmażoną rybę i tak do wyczerpania składników . Danie odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Potem podajemy.

Ryba po japońsku jest dość ostra, a słodko słodko-kwaśna zalewa nadaje jej wyjątkowego smaku. Temu daniu nikt się nie oprze . Dlatego warto przygotować rybę po japońsku na Święta . Danie szybko zniknie z talerzy. Pisaliśmy o zawrotnych cenach na jarmarku bożonarodzeniowym w Poznaniu . Polecaliśmy kaszę kuskus zamiast ziemniaków i ryżu do zup.

Fot. Canva/vovasshevchuk
Fot. Canva/vovasshevchuk

Źródło: doradcasmaku.pl

Pracownik Biedronki pokazał świąteczną paczkę. Internauci w szoku
Zanim kupię margarynę do pieczenia, sprawdzam jej skład. Powód też cię przekona
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy