Zapomnij o schabowych. Teraz największym hitem są kotlety gyros
Znudziły Ci się klasyczne schabowe i mielone? Na obiad przygotuj kotlety z piersi kurczaka zapieczone z aromatycznymi dodatkami. Kotlety gyros są bardzo szybkim i smacznym daniem. Podane z ziemniakami i surówką znikają z talerzy błyskawicznie.
Kotlety gyros przygotowuję, kiedy mam ochotę na szybki, pożywny, mięsny obiad. Zamiast tradycyjnych mielonych, czy schabowych, przyrządzam delikatne kotlety z piersi z kurczaka. Zapieczone z aromatycznymi dodatkami dosłownie rozpływają się w ustach.
Mięso na kotlety dzielę na 4 kawałki i każdy z nich rozbijam delikatnie tłuczkiem do mięsa. Następnie nacieram aromatyczną przyprawą i smażę tak, jak schabowe, czyli w panierce z mąki, jajek i bułki tartej.
Kotlety zapiekam w piekarniku z pozostałymi składnikami, czyli z ogórkami konserwowymi, papryką czerwoną i żółtym serem. Bardzo ważny jest również sos z majonezu i ketchupu, który dodaje całemu daniu charakteru. Kotlety podaję z pieczonymi ziemniakami i lekką surówką z kapusty pekińskiej.
Kotlety z piersi z kurczaka wyjdą lepiej niż schabowe
Składniki na 4 porcje:
-
2 większe piersi z kurczaka
-
papryka czerwona
-
200 g żółtego sera w kostce
-
2 jajka
-
bułka tarta
-
mąka pszenna
-
3 ogórki konserwowe
-
3 łyżki ketchupu pikantnego
-
3 łyżki majonezu
-
natka pietruszki
-
przyprawa gyros
-
sól
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety gyros? Mięso będzie soczyste i pełne smaku
Piersi z kurczaka oczyść i przekrój wzdłuż w taki sposób, żeby powstały 4 kotlety. Każdy z nich rozbij tłuczkiem, natrzyj przyprawą gyros i solą i odstaw na chwilę. W tym czasie przygotuj resztę składników: paprykę i ogórki pokrój w kostkę, wymieszaj z ketchupem i majonezem.
Zetrzyj na tarce ser. Mięso obtocz w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i poukładaj kotlety. Na każdy kawałek mięsa wyłóż paprykę wymieszaną z ogórkami i sosami.
Całość solidnie oprósz serem i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C. Piecz około 15 minut. Danie oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki i podaj.
Na obiad przygotuj również kurczaka smażonego w miodzie . Chcesz upiec kurczaka w całości? Tu poznasz przepis na wyśmienitą pieczeń drobiową. Jest soczysta i pełna smaku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit
-
Tanie masło już od dziś w Biedronce. Co jeszcze znalazło się w ofercie?
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama