Zapomnij o smażeniu jajecznicy na maśle i oleju. Jest 100 razy lepszy patent
Jajecznica bez tłuszczu jest zdrowszą wersją śniadaniowego klasyku przyrządzanego na maśle czy oleju. Jej przygotowanie jest równie proste, a efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania. Lekka niczym puch potrawa zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Musicie spróbować.
Jeśli szukacie sposobu na uzyskanie kremowej i jednocześnie lekkiej jajecznicy, smażenie bez tłuszczu będzie doskonałym pomysłem. Zastępując masło lub olej odrobiną krowiego nabiału, uzyskacie przyjemną w odbiorze i niezwykle sycącą potrawę. Smakować będzie znakomicie i ułatwi wam dobre rozpoczęcie dnia.
Przepis na doskonałą jajecznicę bez tłuszczu
Składniki:
-
3 duże jaja
-
4-6 łyżek mleka
-
1 płaska łyżeczka tymianku lub oregano
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić jajecznicę bez tłuszczu? Wykorzystajcie mleko
Na patelnie wlewamy niewielką ilość mleka tj. około 4 łyżek. Gdy nieco się ogrzeje, wbijamy jajka i doprawiamy całość ziołami oraz odrobiną soli i pieprzu.
Przyrządzamy danie na niewielkim ogniu tak, aby masa jajeczna miała szansę się ściąć od spodu, lecz nie zaczęła się silnie rumienić i przypalać. Gdy zaobserwujemy zmianę konsystencji jajek, zaczynamy je delikatnie mieszać przy pomocy łopatki.
W tym momencie, jeśli lubimy bardziej płynne danie, możemy wlać jeszcze trochę mleka. Gotową jajecznicę bez tłuszczu podajemy ze świeżym pieczywem i warzywami. Możemy je też poddusić na patelni i smażyć wraz z jajkami. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na śniadaniowe klasyki z jajek. Szczególnie polecamy znakomite jajko w koszulce . Być może też skusi was jajo sadzone wykonane bez tłuszczu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Bez jajek, mąki i mleka. Fit ciasteczka zrobisz z dwóch składników. Każdy je uwielbia
-
Strzelczyk fasolkę po bretońsku gotuje w niezwykły sposób. Wzbogaca ją aromatycznym płynem
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama