Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o smażeniu jajecznicy na maśle i oleju. Jest 100 razy lepszy patent
canva/Dorin Tamas's Images

Zapomnij o smażeniu jajecznicy na maśle i oleju. Jest 100 razy lepszy patent

10 stycznia 2023

Jajecznica bez tłuszczu jest zdrowszą wersją śniadaniowego klasyku przyrządzanego na maśle czy oleju. Jej przygotowanie jest równie proste, a efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania. Lekka niczym puch potrawa zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Musicie spróbować.

Jeśli szukacie sposobu na uzyskanie kremowej i jednocześnie lekkiej jajecznicy, smażenie bez tłuszczu będzie doskonałym pomysłem. Zastępując masło lub olej odrobiną krowiego nabiału, uzyskacie przyjemną w odbiorze i niezwykle sycącą potrawę. Smakować będzie znakomicie i ułatwi wam dobre rozpoczęcie dnia.

Przepis na doskonałą jajecznicę bez tłuszczu

Składniki:

  • 3 duże jaja

  • 4-6 łyżek mleka

  • 1 płaska łyżeczka tymianku lub oregano

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić jajecznicę bez tłuszczu? Wykorzystajcie mleko

Na patelnie wlewamy niewielką ilość mleka tj. około 4 łyżek. Gdy nieco się ogrzeje, wbijamy jajka i doprawiamy całość ziołami oraz odrobiną soli i pieprzu.

Przyrządzamy danie na niewielkim ogniu tak, aby masa jajeczna miała szansę się ściąć od spodu, lecz nie zaczęła się silnie rumienić i przypalać. Gdy zaobserwujemy zmianę konsystencji jajek, zaczynamy je delikatnie mieszać przy pomocy łopatki.

W tym momencie, jeśli lubimy bardziej płynne danie, możemy wlać jeszcze trochę mleka. Gotową jajecznicę bez tłuszczu podajemy ze świeżym pieczywem i warzywami. Możemy je też poddusić na patelni i smażyć wraz z jajkami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na śniadaniowe klasyki z jajek. Szczególnie polecamy znakomite jajko w koszulce . Być może też skusi was jajo sadzone wykonane bez tłuszczu .

Jajecznica bez tłuszczu jest zdrowa i lekka
canva/Ls9907

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy