Smakosze.pl Porady Zapomnij o smażeniu placków ziemniaczanych. Ten patent jest 100 razy lepszy
Fot. Canva/fascinadora

Zapomnij o smażeniu placków ziemniaczanych. Ten patent jest 100 razy lepszy

15 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy ty i twoja rodzina uwielbiacie placki ziemniaczane? To świetnie się składa, bo dzięki temu patentowi będą smakowały o wiele lepiej. Poznaj nowy sposób ich przygotowania, a nie zawiedziesz się. Twoi domowi smakosze będą zachwyceni.

Placki ziemniaczane idealne na obiad

Placki ziemniaczane to najlepsza propozycja na obiad. Dobrze przygotowane świetnie będą smakowały solo lub z dodatkami. W tym drugim wypadku doskonale sprawi się nie tylko śmietana, czy cukier, ale przede wszystkim mięsny gulasz. O tym wiesz przecież doskonale.

Istnieje jednak patent, który sprawi, że placki będą zdrowsze, a przy tym ich smak pozostanie doskonały. Poznaj go i przekonaj się sama. Rodzina również będzie zachwycona.

tarcie.jpg
Fot. Canva/ksushachmeister
Jak grillować kaszankę, żeby nie pękała? Ten trick w mig rozwiąże problem

Najlepszy patent na placki ziemniaczane

Klasyczne placki ziemniaczane są smażone na rozgrzanym na patelni oleju. Choć placki smakują wybornie, mogą być zbyt tłuste. Dlatego zapomnij o tej metodzie i wypróbuj ten patent.

Polega on na tym, że zamiast smażenia, placki ziemniaczane są pieczone. Pomysł brzmi dziwnie, ale jest bardzo skuteczny. Najważniejsze jednak, że placki ziemniaczane smakują doskonale. Poniżej opowiem ci, jak zrobić to poprawnie i na pewno się uda.

Jak to zrobić?

Zacznij od przygotowania ciasta z ziemniaków na placki. Kiedy masa ziemniaczana będzie gotowa, blachę wyłóż papierem do pieczenia . Nałóż na nią odrobinę ciasta i uformuj z nich małe placuszki.

Placki piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 30 minut. Chwilę przed końcem pieczenia posmaruj placki olejem i dokończ pieczenie. Gotowe podawaj z dodatkami i zachwycaj się ich doskonałym smakiem.

ciasto na placki.jpg
Fot. Canva/InaTs
Koniec z przychodzeniem do restauracji z laptopem? Decyzje lokali budzą emocje
W życiu nie jadłem lepszych pieczonych ziemniaków. Szwedzki patent bije na głowę inne
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy