W życiu nie jadłem lepszych pieczonych ziemniaków. Szwedzki patent bije na głowę inne
Jeżeli znudziły ci się gotowane ziemniaki na obiad, to musisz spróbować tych pieczonych z tego przepisu. Są doskonałe, a dzięki szwedzkiemu patentowi za każdym razem się udają. Poznaj przepis, patent i zaskocz rodzinę podczas obiadu. Smak tych ziemniaków na pewno im podpasuje.
Najlepszy dodatek do obiadu
Ziemniaki to sprawdzony dodatek do obiadu. Są sycące, a w dodatku znakomicie łączą się z mięsem oraz surówką. Dzięki nim obiad jest pełnowartościowy i po prostu doskonały.
Ja od niedawna przyrządzam ziemniaki z przepisu, który dostałem od znajomej. Piekę je według szwedzkiego patentu i według mnie to najlepszy sposób. Udają się za każdym razem. Zrób i przekonaj się sama, jakie są pyszne.
Koniec z przychodzeniem do restauracji z laptopem? Decyzje lokali budzą emocjeNie tylko ziemniaki
Do przygotowania tego pieczonego dodatku do obiadu, będziesz potrzebować nie tylko ziemniaków. Najważniejsze są przyprawy i sam sposób ich przyrządzenia. Poniżej umieściłem listę z potrzebnymi składnikami, a na końcu sam przepis. Zapoznaj się i przygotuj ziemniaki.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- odrobina masła
- mielona papryka słodka
- sól morska
- oregano
- olej
- parmezan
Przepis na pieczone ziemniaki
Ziemniaki obierz i dokładnie je umyj. Następnie każdy z ziemniaków natnij w poprzek w odstępach co 2 milimetry. Zasugeruj się zdjęciem, znajdującym się poniżej. Tak przygotowane ziemniaki opłucz w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru skrobi.
Wysuszone ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmaruj je olejem i obsyp oregano, solą oraz mieloną papryką słodką. Następnie umieść w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku i piecz je przez 50 minut.
Po 30 minutach pieczenia ziemniaki posmaruj roztopionym masłem i ponownie umieść w piekarniku. Na 5 minut przed końcem pieczenia ziemniaki obsyp drobno startym parmezanem. Po upieczeniu wyciągnij je i podawaj na obiad. Na pewno będą wszystkim smakowały.