Smakosze.pl Porady Zapomnij o sznurku i piekarniku, grzyby susz w innym kuchennym sprzęcie
Fot. YouTube/Becia gotuje

Zapomnij o sznurku i piekarniku, grzyby susz w innym kuchennym sprzęcie

26 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Suszenie grzybów to najgorsza część grzybobrania. Istnieje jednak genialny patent, z którym ta czynność jeszcze nigdy nie była tak łatwa. Sznurek czy piekarnik to przeszłość. Poznaj nowy sposób, a już nigdy nawet nie pomyślisz, jak suszyć grzyby w inny sposób.

Suszenie grzybów jeszcze nigdy nie było tak łatwe

Sezon na grzybobranie już dawno rozpoczęty, a nawet najstarsi grzybiarze, nie wiedzą, jak suszyć grzyby . Metoda ze sznurkiem, a nawet piekarnikiem jest przestarzała. Teraz można suszyć szybciej i ekonomiczniej. W dodatku po całym domu nie będzie unosił się zapach grzybów.

Suszenie grzybów jest jedną z lepszych metod na ich przechowywanie. Dzięki czemu grzyby zawsze będziesz mieć pod ręką, aby przygotować kolejne fantastyczne danie. Czytaj dalej, a dowiesz się, na czym ta nowatorska metoda polega.

krojenie grzybów.jpg
Fot. Canva/Alliance Images
Postaw w kuchni, największy szkodnik nie ma szans. Od razu ucieknie z domu

Gdzie suszyć grzyby?

Okazuje się, że najlepszym i niezbędnym urządzeniem do suszenia grzybów jest… lodówka. Choć ta informacja może zadziwiać, sposób opiera się właśnie na niej. Niska i stała temperatura sprawia, że grzyby nie tylko się suszą, ale też zachowują swój aromat i smak, co w odróżnieniu od piekarnika czy sznurka, nie jest tak oczywiste. Wbrew pozorom grzyby suszone w lodówce są mniej narażone na pleśń. O tym, jak skutecznie suszyć grzyby, dowiesz się dalszej części artykułu.

Jak suszyć grzyby w lodówce?

Suszenie grzybów rozpocznij od ich dokładnego oczyszczenia. Pokrój je w cienkie plastry, które nie przekroczą 5 milimetrów. Następnie półkę w lodówce wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej plasterki grzybów.

Pamiętaj, że grzyby nie mogą stykać się ze sobą. Grzyby będą suszyły się kilka dni, więc aby przyspieszyć cały proces, warto umieścić w lodówce pochłaniacz wilgoci. Wysuszone grzyby przechowuj w szklanych szczelnie zamkniętych pojemnikach lub słoikach.

suszone grzyby.jpg
Fot. Canva
Babcia zawsze w sobotę robiła zupę nic. Szkoda, że tak wiele osób o niej zapomniało
To moja ulubiona surówka z kapusty. Zimą nie ma lepszych słoików
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy