Zapomnij o sznurku i piekarniku, grzyby susz w innym kuchennym sprzęcie
Suszenie grzybów to najgorsza część grzybobrania. Istnieje jednak genialny patent, z którym ta czynność jeszcze nigdy nie była tak łatwa. Sznurek czy piekarnik to przeszłość. Poznaj nowy sposób, a już nigdy nawet nie pomyślisz, jak suszyć grzyby w inny sposób.
Suszenie grzybów jeszcze nigdy nie było tak łatwe
Sezon na grzybobranie już dawno rozpoczęty, a nawet najstarsi grzybiarze, nie wiedzą, jak suszyć grzyby . Metoda ze sznurkiem, a nawet piekarnikiem jest przestarzała. Teraz można suszyć szybciej i ekonomiczniej. W dodatku po całym domu nie będzie unosił się zapach grzybów.
Suszenie grzybów jest jedną z lepszych metod na ich przechowywanie. Dzięki czemu grzyby zawsze będziesz mieć pod ręką, aby przygotować kolejne fantastyczne danie. Czytaj dalej, a dowiesz się, na czym ta nowatorska metoda polega.
Gdzie suszyć grzyby?
Okazuje się, że najlepszym i niezbędnym urządzeniem do suszenia grzybów jest… lodówka. Choć ta informacja może zadziwiać, sposób opiera się właśnie na niej. Niska i stała temperatura sprawia, że grzyby nie tylko się suszą, ale też zachowują swój aromat i smak, co w odróżnieniu od piekarnika czy sznurka, nie jest tak oczywiste. Wbrew pozorom grzyby suszone w lodówce są mniej narażone na pleśń. O tym, jak skutecznie suszyć grzyby, dowiesz się dalszej części artykułu.
Jak suszyć grzyby w lodówce?
Suszenie grzybów rozpocznij od ich dokładnego oczyszczenia. Pokrój je w cienkie plastry, które nie przekroczą 5 milimetrów. Następnie półkę w lodówce wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej plasterki grzybów.
Pamiętaj, że grzyby nie mogą stykać się ze sobą. Grzyby będą suszyły się kilka dni, więc aby przyspieszyć cały proces, warto umieścić w lodówce pochłaniacz wilgoci. Wysuszone grzyby przechowuj w szklanych szczelnie zamkniętych pojemnikach lub słoikach.