Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To moja ulubiona surówka z kapusty. Zimą nie ma lepszych słoików
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 26.09.2024 17:45

To moja ulubiona surówka z kapusty. Zimą nie ma lepszych słoików

surówka w słoikach
Fot. YouTube/Smaki Katriny-najlepsze przepisy

Surówka z kapusty do słoików to doskonały dodatek do obiadu. Jej smak zachwyci każdego domownika, a w do tego poproszą, abyś robiła ją znacznie częściej. Poznaj przepis, a przygotujesz fantastyczne uzupełnienie do wielu dań. 

Doskonała surówka z kapusty na zimę

Surówka jest nieodłącznym dodatkiem każdego obiadu. Jej przygotowanie nie musi być trudne i zajmować wiele czasu. Właśnie taka jest surówka z kapusty do słoików, na którą przepis przedstawimy ci w dalszej części artykułu. 

Podana na obiad zachwyci wszystkich swoich smakiem, a w dodatku zamieni zwykłe danie w prawdziwą ucztę. Dlatego nie zastanawiaj się, czy warto ją zrobić, tylko wypróbuj przepis i o wyjątkowym smaku przekonaj się sama. 

kapusta.jpg
Fot. Canva/victorass88
Najprostszy sernik na świecie. Zrobisz go z 2 składników

Surówka z kilku składników

Surówka składa się przede wszystkim z kapusty, ale do pełnie smaku potrzebne będą także inne składniki. Potrzebna będzie między innymi marchew oraz produkty na zalewę. Potrzebnych składników jest całkiem sporo, ale nie kosztują one zbyt wiele, więc przysmak przyrządzisz za grosze. Niezbędne składniki wraz z proporcjami znajdziesz na liście poniżej. Pamiętaj, aby żadnego z nich nie pomijać.

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki soli
  • pieprz
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • ½ szklanki octu

Surówka z kapusty do słoików - przepis

Przygotowanie surówki rozpocznij od posiekania umytej kapusty. Marchewki obierz, umyj, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Papryki umyj i przekrój na pół. Pozbądź się z nich gniazd nasiennych, a następnie pokrój w cienkie paski. 

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Wszystkie produkty umieść w misce, zasyp je solą i dokładnie wymieszaj. Do garnka wlej olej oraz ocet. Wsyp cukier i zagotuj. Gdy cukier się rozpuści, zalewa będzie gotowa. 

Warzywa w misce zalej zalewą i przypraw pieprzem. Wymieszaj składniki i odstaw je na godzinę. Surówkę przełóż do wyparzonych słoików. Pasteryzuj ją przez 15 minut, a na pewno wytrzyma do zimy. 

Sprawdź także przepis na pyszny sernik oraz dowiedz się, jakich jajek nie kupować

surówka kapusty.jpg
Fot. Canva/AndreySt