Zapomnij o tłuszczu. Chrupiące placki ziemniaczane z powodzeniem zrobisz bez niego
Placki ziemniaczane, choć pyszne nie należą do dań dietetycznych. Smażone na tłuszczu, wpijają go. Jednak teraz to pyszne danie przyrządzisz bez grama tłuszczu. Placki ziemniaczane wyjdą chrupiące jak nigdy dotąd.
Placki ziemniaczane, czyli przysmak od pokoleń
Placki ziemniaczane są pyszne, ale dość tłuste . Taki obiad dostarcza wielu kalorii i zwykle placków ziemniaczanych odmawiają sobie osoby, które chcą schudnąć . Powodem jest to, że danie wpija tłuszcz, a przecież, gdy jesteśmy na diecie, chcemy go ograniczyć do minimum.
Jednak teraz nie musisz odmawiać sobie tego dania, nawet jeśli walczysz z nadprogramowymi kilogramami. Dzięki temu przepisowi placki ziemniaczane zrobisz bez tłuszczu. Jak to możliwe? Danie upieczesz w piekarniku. Wyjdą pysznie chrupiące . Poniżej znajdziesz przepis na placki ziemniaczane bez tłuszczu.
Jak zrobić placki ziemniaczane bez tłuszczu?
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki płatków owsianych
- sól
- pieprz
Przygotowanie placków ziemniaczanych zacznij od starcia ziemniaków na tarce o małych oczkach i odstaw na 10 minut. W tym czasie posiekaj cebulę i odcedź się nadmiaru wody z ziemniaków . Przełóż je do miski, wbij jajko, dosyp płatki owsiane i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Masę ziemniaczaną dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i posmaruj go odrobiną oleju roślinnego. Nakładaj porcje masy i nadaj im formę placków. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Następnie wyjmij blachę, odwróć placki na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut.
Placki chrupiące jak nigdy dotąd
Po upływie tego czasu, placki ziemniaczane wyłóż na talerz i podawaj je z sosem jogurtowo-koperkowym. Będą też smakować z mizerią lub ogórkami kiszonymi . Placki ziemniaczane bez dodatku tłuszczu są dietetyczne i wyjątkowo chrupiące. Śmiało mogą sięgnąć po nie osoby, które są na diecie odchudzającej.
Takie danie zapewni nam niezłą porcję energii i dostarczy mnóstwa smaku. Zrobisz je w prosty sposób dzięki temu przepisowi. Teraz zapomnij o tłuszczu i ciesz się smakiem chrupiących placków ziemniaczanych prosto z piekarnika. Na jednej porcji na pewno się nie skończy. Pisaliśmy o tym, jak zrobić wyjątkową puszystą jajecznicę. Podawaliśmy przepis na smażony ser z kminkiem od Tomasza Strzelczyka.
Źródło: przyslijprzepis.pl