Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nikt mi nie wierzy, że sama robię to ciasto. Podam je w tym roku na deser w Boże Ciało
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.05.2024 20:35

Nikt mi nie wierzy, że sama robię to ciasto. Podam je w tym roku na deser w Boże Ciało

ciasto
Fot. YouTube/lieblingsdesserts

Gdy podałam pierwszy raz to ciasto, wszyscy myśleli, że zamówiłam je w cukierni. Wyglądało obłędnie i smakowało pysznie. Jednak ten znakomity deser przygotowałam samodzielnie. Teraz każdemu polecam przepis na ciasto, które zawsze robi wrażenie. Zrób je na Boże Ciało.

Ciasto, które wygląda i smakuje

Czy przygotujesz coś pysznego na Boże Ciało? Ja zaplanowałam już wyjątkowe ciasto z dodatkiem bezy, malin i pełne apetycznego kremu. Ten wypiek wspaniale smakuje i dosłownie rozpływa się w ustach. Zawsze robi wrażenie na gościach, którzy myślą, że przygotował je cukiernik.

Jednak to słodkie cudo przyrządziłam sama. Nie jest to trudne, dlatego każdemu smakoszowi polecam ten przepis. Dzięki niemu przygotujesz ciasto, które pięknie prezentuje się na stole i obłędnie smakuje. Będzie w sam raz na Boże Ciało. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Lieblingsdesserts. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. 

ciasto
Fot. YouTube/lieblingsdesserts
Dodaj do jajek i masła. 1 łyżeczka sprawi, że jajecznica będzie puszysta jak nigdy

Jak zrobić ciasto z kremem, malinami i bezą?

Składniki na bezę:

  • sok z ½ cytryny
  • 200 g białka jajka
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej

Składniki na krem:

  • ½ kg serka mascarpone
  • 30 cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 ml śmietanki 33%
  • ¼ kg malin

Przygotowanie ciasta zacznij od wyciśnięcia soku z cytryny, a białka ubij ze szczyptą soli na gęstą i sztywną pianę. W trakcie dodawaj cukier puder, skrobię kukurydzianą i miksuj. Pianę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 35 minut. 

Po upływie tego czasu bez będzie gotowa. Odstaw ją do ostygnięcia i zajmij się robieniem kremu. Do miski przełóż serek mascarpone, wsyp cukier puder i cukier waniliowy. Wlej śmietankę i miksuj, by powstał gładki, jednolity krem. Z bezy odetnij krawędzie i wyciśnij na nią krem. Dokładnie go rozprowadź i ułóż na nim maliny. 

Rolada, która zachwyca i jest pyszna

Teraz ciasto z kremem i owocami zwiń w rulon. Wstaw najlepiej na całą noc do lodówki, ale jeśli nie masz takiej możliwości, to wystarczą nawet 4 godziny w chodnej temperaturze. Po upływie tego czasu ciasto udekoruj kremem i malinami. Roladę możesz od razu podawać na deser. 

Prezentuje się doskonale i jeszcze lepiej smakuje. Pyszna, kremowo- malinowa beza będzie smakować każdemu łasuchowi. Zrobisz ją w prosty sposób, dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis na to wyborne ciasto. Pisaliśmy o wartościowym owocu, który przypomina borówkę, a nazywa się jak śliwka. Radziliśmy, jak ugotować zupę pieczarkową inną niż zazwyczaj. 

ciasto
Fot. YouTube/lieblingsdesserts

Źródło: YouTube/lieblingsdesserts

Zdjęcia: screen  YouTube/lieblingsdesserts