Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o tradycyjnych naleśnikach. Teraz wszyscy smażą puszyste pankejki
canva/Vlada Karpovich z Pexels

Zapomnij o tradycyjnych naleśnikach. Teraz wszyscy smażą puszyste pankejki

9 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Znudziły Ci się klasyczne naleśniki? Zamiast nich usmaż puszyste pankejki. Małe, słodkie placki z dodatkiem cukru waniliowego i cynamonu zachwycą każdego łasucha. Pankejki podaj z ulubionymi dodatkami. Jesienią warto wybrać miód, orzechy, bakalie i owoce sezonowe.

Pankejki są idealnym pomysłem na słodkie śniadanie dla całej rodziny. Do ich przygotowania potrzebujesz kilku prostych składników, które z pewnością masz w domu. Ciasto będzie gotowe błyskawicznie, a same placki smaży się zaledwie kilka minut. Pankejki z waniliowo-cynamonową nutą są absolutnym hitem.

Do jesiennej wersji pankejków warto też dodać trochę kardamonu. Przyprawa doskonale pasuje do owoców, np. bananów, gruszek czy prażonych jabłek. Doskonałym dodatkiem do pankejków będą także orzechy włoskie czy ulubione bakalie. Puszyste, małe naleśniki polewam płynnym miodem lub syropem klonowym. Podane w ten sposób smakują rewelacyjnie.

Latem natomiast pankejki podaję z owocami sezonowymi, cukrem pudrem, bitą śmietaną lub sosem czekoladowym. Wybierz swoje ulubione dodatki: owoce, miód, sos, polewę, bakalie, czy konfiturę i przygotuj wspaniałą niespodziankę dla całej rodziny. Puszyste naleśniki dosłownie rozpływają się w ustach.

Prosty przepis na puszyste pankiejki idealne na śniadanie

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 3/4 szklanki mleka

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 2 jajka

  • łyżka oleju rzepakowego

  • szczypta cynamonu

  • opcjonalnie szczypta kardamonu

Opcjonalnie do podania:

  • płynny miód lub syrop klonowy

  • cukier puder

  • banany, prażone jabłka, owoce sezonowe

  • orzechy, bakalie

Jak zrobić słodkie pankejki? Są smaczniejsze od klasycznych naleśników

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia wprost do miski. Dodaj cukier waniliowy, cynamon i ewentualnie kardamon, wymieszaj. Następnie dodaj jajka, mleko, łyżkę oleju i miksuj, aż składniki dobrze się połączą.

Przygotowane ciasto odstaw na 10-15 minut. Patelnię do smażenia naleśników dobrze rozgrzej, nie lej oleju. Łyżką kładź na nią porcje ciasta i smaż pankejki po kilka minut z każdej strony, aż lekko zbrązowieją. Podaj z ulubionymi dodatkami. Na śniadanie przygotuj również omlet po cesarsku na słodko z owocami. Jeśli masz ochotę na słodkie placki w innej wersji- tu poznasz przepis na racuchy z sera, podaj je z konfiturą żurawinową.

Pankejki
canva/ tashka2000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wszystkiegoslodkiego

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy