Doskonały pomysł na śniadanie, czyli omlet po cesarsku. Zaskakujące, jak jest zrobiony
Dobry omlet skusi niejednego smakosza. Słodka wersja dania będzie znakomitym pomysłem na śniadanie. Przyrządzanie polegające na podzieleniu smakołyku na kawałki już w trakcie smażenia sprawia, że rarytas przygotowuje się niemalże ekspresowo. Warto spróbować — smakuje obłędnie.
Omlet cesarski wywodzi się z Austrii, a jego przygotowanie jest ciekawą modyfikacją tradycyjnej metody smażenia dobrze znanego wielu smakoszom deseru. Doskonale smakuje z sezonowymi owocami lub domowymi dżemami. Z pewnością spodoba się domownikom.
Przepis na znakomity omlet cesarski
Poniższe proporcje produktów pozwolą wam przygotować 2 porcje omletu.
Składniki:
1 szklanki mąki
1 szklanki mleka
6 jaj
4 łyżki cukru
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
Opcjonalnie do podania:
cukier puder
ulubione orzechy
świeże owoce np. maliny lub borówki
Jak przyrządzić omlet cesarski? Sekretem smaku jest odpowiednie smażenie
Mąkę oraz mleko umieszczamy w większej misce i łączymy je przy pomocy rózgi. Do jednolitej masy dodajemy żółtka oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na bok. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli.
Delikatnie łączymy ją z masą jajeczną. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Wylewamy połowę masy i smażymy ją przez 5 minut na niezbyt dużym ogniu — chcemy ściąć i lekko zrumienić masę.
Omlet obracamy kawałek po kawałku, jednocześnie rozdrabniając go na mniejsze kawałki. Smażymy je około 2 minut, po czym jeszcze dzielimy omlet na mniejsze części i obracamy je tak, by uzyskać całkowicie usmażone ciasto. Omlet przekładamy i podajemy z wybranym słodkimi dodatkami. Smażenie powtarzamy z drugą porcją masy.
Po inne pomysły na słodkie śniadania zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak zrobić smaczne placki z bananów i płatków owsianych. Ten natomiast zdradza pomysł na budyniowe naleśniki z serem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tarty chrzan do słoików na zimę o cudownym aromacie. Potrzebujesz tylko 5 podstawowych składników
Przepis na domowy przecier pomidorowy. W sklepach nie dostaniesz lepszego, smakuje obłędnie
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Tym razem obędzie się bez garnka z wodą