W jakiej kolejności dodawać składniki do zupy ogórkowej? Błąd niszczy smak potrawy
Zrobienie dobrej zupy ogórkowej wymaga staranności. Wrzucenie kiszonego rarytasu w nieodpowiednim momencie może doprowadzić do sytuacji, w której danie będzie niesmaczne i niedogotowane. Podpowiadamy, jaka jest właściwa kolejność dodawania produktów.
Zupa ogórkowa jest nie lada przysmakiem. Niestety w przeciwieństwie do innych zup, przy jej przyrządzaniu można bardzo łatwo popełnić błąd, który sprawi, że danie będzie niesmaczne. Warto wiedzieć, na co należy zwrócić szczególną uwagę.
Ziemniaki do zupy ogórkowej należy wrzucić jako pierwsze
Jeśli planujecie zrobić zupę ogórkową z ziemniakami, koniecznie ugotujcie je w bulionie, zanim wrzucicie starte kiszeniaki i wlejecie sok. Dlaczego? Bulwy w kwaśnym płynie nie będą w stanie stać się miękkie. Nawet długie gotowanie może poskutkować uzyskaniem kawałków o nieprzyjemnej skorupce.
Takie warzywo w niczym nie przypomina delikatnego rozpływającego się w ustach kartofla, który pasuje do smacznej zupy. Dlatego też, jeżeli udało wam się już dodać ogórki, ziemniaki ugotujcie osobno i połączcie przysmaki dopiero na talerzu.
Gotując zupę ogórkową kolejny raz, pamiętajcie, by wrzucić je wraz z pozostałymi warzywami. Moment dodania startych ogórków i wlania soku wyznaczy chwila, w której ziemniaki będą się rozpadały.
Potem wystarczy jedynie doprowadzić danie do wrzenia i zabielić je śmietaną. Nabiał dodaje się już po zakończeniu gotowania, hartując go poprzez dodawanie gorącego płynu. W ten sposób unikamy powstania nieestetycznych grudek.
Co jeszcze warto wiedzieć o zupie ogórkowej?
Smaczny rarytas kuchni polskiej najlepiej smakuje, gdy przyrządza się go na ogórkach kiszonych dobrej jakości. Najlepsze będą te domowe lub od sprawdzonego dostawcy.
W żadnym wypadku nie kupujcie produktu, do którego dodano substancji mających na celu przyspieszenie przygotowania kiszonki takich jak kwas octowy czy kwas benzoesowy. Zupa ogórkowa wyjdzie mniej aromatyczna.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na dania z ogórków kiszonych. Sprawdźcie jak przyrządzić z nich smakowitą pastę kanapkową. Być może też skuszą was proste kotlety mielone z dodatkiem tego rarytasu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kotlety rybno-ziemniaczane według Kuronia. Sycące, zaskakujące i niezwykle smaczne
Zapomnij o krajance i lanych. Wachowicz podaje rosół z innym dodatkiem
Aksamitny sernik na ciasteczkowym spodzie. Jego smak podkręcają 2 dodatki
Źródło: newsy.gotujmy