Zapomnij o zwiędniętych liściach. Kucharz pokazał, jak przedłużyć świeżość sałaty
Sałata jest dostępna przez cały rok, ale teraz zaczyna się sezon na najsmaczniejszą. W jaki sposób należy ją jednak przechowywać, by jak najdłużej pozostała pyszna i chrupiąca? Ten sekret zdradził nam kucharz, Piotr Ogiński. Dzięki jego pomysłowi sałata nie będzie gnić, ani więdnąć, lecz pozostanie pyszna nawet przez tydzień.
Sałata to zdrowy dodatek do kanapek
Sałatę często dodajemy do kanapek albo robimy z niej surówkę do obiadu. Warto jeść ją jak najczęściej, bo jest bardzo bogata w błonnik i kwas foliowy. Zawiera też witaminy C i E oraz z grupy B, a także żelazo, potas i magnez. Sałata pozwala utrzymać szczupłą sylwetkę i jest zalecana przez dietetyków.
Jednak, co zrobić, by warzywo to nie więdło i nie gniło? Jak utrzymać świeżość sałaty? Sałatę masłową można przechowywać bardzo krótko, tę lodową trochę dłużej. Problemem bywa zbyt szybkie psucie się tego warzywa. Piotr Ogiński zdradza sposób na wydłużenie świeżości sałaty.
Jak przedłużyć świeżość sałaty? Piotr Ogiński radzi
Zdarza się, że kupujemy sałatę, wkładamy ją do lodówki, a ona gnije nam już po dwóch dniach. Piotr Ogiński, który jest kucharzem i prowadzi kanał na YouTube @kochamgotowac, radzi, co zrobić, by sałata była dłużej świeża. Jak sam twierdzi, jego sposób wydłuży świeżość tego warzywa nawet do tygodnia.
Piotr Ogiński radzi, by oddzielić delikatnie każdy z liści. Potem liście zanurzamy w misce z lodowatą wodą i dokładnie płuczemy. Wyjmujemy na dwie minuty, aby woda ociekła z liści. Pojemnik do przechowywania żywności wykładamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do niego liście sałaty. Możemy je przekładać warstwą ręcznika papierowego. Na wierzch obowiązkowo kładziemy zwilżony wodą ręcznik papierowy.
Sałata do pojemnika, czyli świeżość na dłużej
Pudełko na końcu zamykamy i wstawiamy z zawartością, czyli z liśćmi sałaty do lodówki. Piotr Ogiński zapewnia, że ten sposób sprawi, że warzywo przetrwa co najmniej siedem dni. Sałata będzie świeża i apetyczna. Z powodzeniem wykorzystamy ją w swoim codziennym jadłospisie.
Kucharz zapewnia, że ten sposób pozwoli zapomnieć na dobre o gniciu sałaty. Co więcej, gdy wyjmiemy sałatę z pojemnika, będzie ona wyglądała jak z reklamy. Doda smaku i witamin naszym posiłkom. Pisaliśmy o pysznym sosie do sałaty. Radziliśmy, by jeść te bogate w witaminy warzywo.
Źródło: YouTube/@kochamgotowac