Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jest napakowana żelazem i witaminami, a tak często ją pomijamy. Najzdrowsza wiosenna sałata
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 24.04.2023 15:31

Jest napakowana żelazem i witaminami, a tak często ją pomijamy. Najzdrowsza wiosenna sałata

najzdrowsza sałata na wiosnę
Canva / DragonImages

Najlepszą, najzdrowszą sałatę mamy na wyciągnięcie ręki. Niestety często przez niewiedzę lub nieuwagę trafia ona do kosza na śmieci. Tymczasem botwina, czyli młode liście buraka ćwikłowego, zawiera w sobie moc witamin i minerałów. Przy okazji można w niej przyrządzić rozmaite smaczne dania.

Botwina, czyli najlepsza sałata, jaką można sobie wymarzyć

Botwina jest bardzo uniwersalna, jeśli chodzi o kuchenne zastosowanie. Najczęściej przyrządza się z niej zupę lub ewentualnie chłodnik, jednak to tylko ułamek jej możliwości. Z tej zdrowej wiosennej sałaty możesz zrobić znacznie więcej potraw, niż mogłoby się wydawać. Poniżej znajdziecie ku temu kilka zaskakujących inspiracji.

Wielkie obniżki luksusowych garnków Gessler. Niebywałe, gdzie można je dostać

Jakie właściwości zdrowotne ma botwina? Cała prawda o doskonałej sałacie

Botwina, czyli wyrastające z bulw buraka intensywnie zielone liście, stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Dzięki temu wspomaga trawienie, a także jest wyśmienitym elementem zdrowej diety. Pokochają ją osoby, które dbają o linię i szukają ciekawego urozmaicenia jadłospisu.

W buraczanych liściach znajduje się spora dawka witaminy A. Już jedna szklanka tej niezwykłej sałaty zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ten związek. W botwinie zawarta jest też cenna luteina, która odpowiada za prawidłowe działanie narządu wzroku i wspiera nasze oczy.

Jeśli zależy Ci na uzupełnieniu witaminy K, witamin z grupy B wapnia i potasu, sięgnij koniecznie po botwinę. Dzięki takiej mieszance zyskasz solidne wsparcie dla zdrowia swoich zębów i kości. Poza wymienionymi witaminami i minerałami sałata dostarczy dodatkowo witaminę C i żelazo. To cenne składniki, zwłaszcza dla osób, które borykają się z niedokrwistością.

Botwina wykazuje bardzo duży potencjał przeciwutleniający. Dzięki obecności polifenoli, chlorofilu, karotenoidów i betalain chroni nasz organizm i zwalcza szkodliwe wolne rodniki. Stanowi przez to skuteczny sposób prewencji dla takich przypadłości jak miażdżyca, cukrzyca, a nawet nowotwory.

Trudno w jednym zdanie wymienić wszystkie zalety botwiny. Wzmacnia organizm, wspomaga układ krwionośny, dba o nasze kości i wpiera układ nerwowy. Dzięki luteinie ma korzystny wpływ na narząd wzroku, a jakby tego było mało stanowi dobre źródło kwasu foliowego. Ta ostatnia cecha sprawia, że po botwinę powinny chętnie sięgać kobiety ciężarne.

Jakie pyszne dania można przygotować z botwiny? Zupa, sałata i wiele wiecej

Botwinka, czyli zupa na ciepło to pierwsze skojarzenie z buraczaną sałatą. Nie jest to jednak jedyny sposób na smakowite wykorzystanie produktu. Nie szukając daleko, przyrządzimy w niej również chłodnik, czyli zupę na zimno. Ta potrawa cieszy się wielkim powodzeniem, zwłaszcza podczas ciepłych dni.

Lekka i pożywna sałata z botwiny to nasza kolejna propozycja. Wybór pasujących do niej dodatków jest doprawdy imponujący. Dodaj zieleninę, ulubiony ser, chrupiące pestki, a nawet grillowane mięso z kurczaka. Do tego dressing z oliwy i cytryny i doskonała przekąska gotowa.

Weź całego młodego buraka i zamień go w farsz do pierogów. W tym celu użyj zarówno bulwy, jak i liści z rośliny. Warzywo posiekaj, podsmaż, wymieszaj z serem feta i dopraw do smaku. Gotowe pierogi z tak przygotowanym nadzieniem świetnie komponują się z kwaśną śmietaną i skwarkami.

Podsmażoną botwinę możesz wykorzystać także do nietuzinkowego śniadania. Liście tej sałaty posiekaj i podsmaż razem ze szpinakiem na niewielkiej ilości oliwy. Dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem, a na koniec połóż na przekrojonej bagietce i zapiecz całość w piekarniku z dodatkiem żółtego sera. Takie śniadanie pokochają absolutnie wszyscy domownicy.

Inny pomysł na pierwszy posiłek dnia z botwiną to pożywny twarożek. Wymieszaj go po prostu z posiekanymi liśćmi. Dodatkowej aksamitności nada łyżka lub dwie jogurtu naturalnego. Do tego sól, pieprz, szczypiorek- czy można lepiej zacząć poranek?

Lubicie smak bazyliowego pesto? Pokochacie w takim razie to zrobione z botwiny. Wystarczy dodać oliwę, pestki słonecznika, czosnek, sok z cytryny i przyprawy. Pasta doskonale skomponuje się z gotowanym makaronem na lekkie, acz sycące danie. W pierwszy prawdziwie ciepły dzień koniecznie wypróbujcie ten sposób na chłodnik. Niezwykłe pesto zrobisz nie tylko z liści młodych buraków.

podsmażanie botwiny.png
Canva / Ivan4es