Smakosze.pl

canva/carlosdelacalle

Wlej do słoika 3 składniki i mocno potrząśnij. Nie ma lepszego sosu do sałaty

19 Maja 2023

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Wiosną na naszych stołach często pojawia się sałata. Serwujemy ją do dań obiadowych, a także dodajemy do sałatek. Warzywo to ma tę zaletę, że przyrządza się je raz, dwa. Przy tym doskonale smakuje i dostarcza dużo cennych składników. Jeśli znudziła Ci się sałata ze śmietaną, wypróbuj nasz prosty sos. Jest idealny do chrupiących listków solo i w przekąskowych mieszankach. 

Jak zwykle podajemy sałatę?

W polskiej kuchni najpopularniejszym sposobem podawania sałaty jest wymieszanie jej ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Całość doprawia się solą i pieprzem, czasem też cukrem. Można posypać posiekanym szczypiorkiem, ewentualnie koperkiem. 

Tak przygotowana sałata jest bardzo smaczna i doskonale sprawdza się jako dodatek do dań obiadowych. Jednak dla niektórych osób śmietana jest zbyt ciężkim dodatkiem i szukają jej lżejszego zamiennika. Oto prosty sos, który doskonale pasuje do sałaty. 

Komunia u Kasi Cichopek

Nie zgadniecie, kto szykował jedzenie na przyjęcie komunijne córki Cichopek. Trudno uwierzyć

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić prosty i pyszny sos do sałaty?

Do przygotowania tego sosu wystarczą 3 składniki. Jeden z nich jest kwaśny, drugi słodki, a trzeci to oliwa z oliwek. Ta kompozycja doskonale się uzupełnia i tworzy naprawdę pyszną całość.

Składniki:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki syropu malinowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Sposób na prosty sos do sałaty

Oliwę z oliwek, syrop malinowy i ocet balsamiczny wlej do małego słoiczka, zakręć i energicznie nim potrząśnij. Sos jest już gotowy. 

Przed wstrząśnięciem składników do słoika możesz też dodać trochę soli i pieprzu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przyprawami tymi oprószyć sałatę. 

Jeśli nie masz syropu malinowego możesz go zastąpić np. miodem albo syropem klonowym. Zamiast octu balsamicznego możesz użyć octu jabłkowego lub winnego albo soku z cytryny. 

Tak przygotowany sos doskonale pasuje do sałaty lodowej, rukoli, roszponki i rzymskiej. Możesz nim też polać sałatki zawierające oprócz wyżej wymienionych sałat także pomidory, ogórki, cebulę, kukurydzę czy ser. 

Sprawdź, jak przedłużyć świeżość sałaty , a także po czym poznać świeżą sałatę
 

undefined
canva/bbostjan


 

 

 

Biedronka z nowymi promocjami

W Biedronce ceny tak niskie, aż wprowadzili limity. Grzech nie skorzystać

CZYTAJ DALEJ
Kotlety mielone

Zalej nim bułkę i dodaj do mięsa. Kotlety mielone wyjdą smaczne jak nigdy

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >