Smakosze.pl Przepisy Zaskakująca jajecznica na ostro. Takiego śniadania jeszcze nie jadłeś
canva/4kodiak

Zaskakująca jajecznica na ostro. Takiego śniadania jeszcze nie jadłeś

7 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jakim posiłkiem rozpocząć dzień? A może jajecznicą na ostro? Takiego śniadanie z pewnością jeszcze nie jadłeś. Jest pożywne, pełne smaku, z zaskakującą ostrą nutą. Dzięki temu nie tylko doskonale syci, ale też poprawia krążenie i daje moc na początek dnia. Koniecznie przetestuj nasz przepis.

Jajecznica jest jednym z ulubionych, porannych posiłków. Robi się ją szybko, przyjemnie rozgrzewa i doskonale smakuje. Stwarza też duże pole do popisu, bo można ją wzbogacić o różne dodatki. Zwykle jest to szynka, boczek, cebula, szczypiorek.

Jednak do jajek pasują też inne składniki, np. grzyby, pomidory, ziemniaki, ser, a nawet papryczka chilli. Ta ostatnia może jest nieco zaskakująca, bo ma ostry smak. Lecz kto powiedział, że poranny posiłek nie może być pikantny? To nawet wyjdzie nam na zdrowie, bo pobudzi krążenie, wskutek czego skutecznie się obudzimy.

Jak zrobić jajecznicę na ostro z chilli?

Składniki:

  • 1 mała cebula

  • 2 kabanosy lub kawałek cienkiej kiełbasy

  • 1 pomidor

  • kawałek papryczki chilli

  • 2 jajka

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • masło do smażenia

Przygotowanie jajecznicy na ostro

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Kabanosy lub kiełbasę pokrój na małe kawałki. Na patelni rozpuść masło, wsyp cebulę i kabanosy, smaż, by cebula nieco zmiękła.

Pomidor umyj, pokrój w kostkę. Papryczkę chilli umyj, drobno posiekaj. Pomidory i chilli dodaj do składników na patelni, chwilę przesmaż, mieszając.

Na patelnię wybij jajka, oprósz je solą i pieprzem. Lekko zamieszaj, smaż na niedużym ogniu, aż jajka lekko się zetną.

Jajecznicę przełóż na talerz, posyp posiekaną natką pietruszki (ewentualnie szczypiorkiem). Podawaj ze świeżym chlebem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na jajecznicę z boczkiem i żółtym serem , a także na jajecznicę z kurkami .

chilli
canva/Pratchaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy