Smakosze.pl Przepisy Zaskakująca śląska wersja mizerii. Smak lata
canva/Dar1930

Zaskakująca śląska wersja mizerii. Smak lata

4 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Śląska wersja mizerii jest wyśmienitym dodatkiem do obiadu. Jest rzadka, ma dużo śmietany, a doprawiona solą, pieprzem i koperkiem rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na zaskakującą śląską wersję mizerii, to smak lata.

Mizeria jest pysznym zamiennikiem surówek i sałatek obiadowych. Nie ma chyba lepszego dodatku do kotletów mielonych, filetów z kurczaka i jajek sadzonych. Mięso i jajko sadzone w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami i mizerią to przepyszne połączenie.

Mizerię przygotowujemy na wiele sposobów, jednak moją ulubioną wersją jest mizeria po śląsku. Duża ilość gęstej, kwaśnej śmietany połączona ze świeżym smakiem ogórków, solą i pieprzem smakuje wyśmienicie i mogłabym jeść ją samą jako danie główne.

Sekretem najlepszej mizerii jest doprawienie samych ogórków i zaczekanie, aż puszczą sok. To właśnie woda i śmietana tworzą duet doskonały. Mizeria jest dość rzadka, dlatego podaję ją w osobnych miseczkach, a śmietanę, która zostaje na dnie, mieszam z ziemniakami.

Jeśli szukasz pomysłu na soczystego kurczaka do obiadu bez panierki- tu poznasz przepis na kurczaka w delikatnym cieście naleśnikowym . Koniecznie podaj go z mizerią. Czy wiesz, że obieranie ogórków ma wpływ na ich smak? Od której strony należy obierać ogórki?

Śląska wersja mizerii

Składniki na 3-4 porcje mizerii:

  • 2 duże ogórki zielone

  • 200 g kwaśnej śmietany 18%

  • sól, pieprz

  • posiekany koperek (opcjonalnie)

Jak zrobić mizerię po śląsku?

Ogórki umyj, osusz, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce na cienkie plasterki, następnie przełóż do większej miski, oprósz solą, pieprzem i odstaw. Po kilku minutach ogórki puszczą sporą ilość soku.

Gdy w ogórkach pojawi się już woda, dodaj do nich małe opakowanie śmietany i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz również dodać posiekany koperek. Mizerię podaj z ulubionym mięsem lub jajkiem sadzonym, smacznego.

Zielone ogórki

Źródło zdjęcia: canva/ nastya_ph Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy