Kurczak w cieście - prosty pomysł na smaczny obiad
Kurczak w delikatnej panierce z ciasta naleśnikowego jest świetnym pomysłem na szybki obiad. Nawet największe niejadki będą zachwycone delikatnymi, soczystymi kawałkami mięsa w cieście. sprawdź, jak przygotować kurczaka w cieście naleśnikowym, idealnym na obiad dla całej rodziny.
Piersi z kurczaka w cieście naleśnikowym to doskonała alternatywa dla kotletów z piersi z panierką z bułki tartej. Małe kawałki kurczaka marynowane w ziołach, czosnku i papryce mają doskonały, wyraźny smak, a ciasto naleśnikowe sprawdzi się jako delikatna, miękka panierka, która dodatkowo zabezpieczy mięso przed wysuszeniem.
Do kurczaka w cieście przygotuj również ziemniaki lub frytki i ulubioną surówkę, aby posiłek był odpowiednio zbilansowany i dostarczył energii na wiele godzin. Ciasto naleśnikowe musi być dość gęste, aby nie odeszło od mięsa podczas smażenia. Kurczaka po przygotowaniu wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddał nadmiar tłuszczu.
Jeśli szukasz pomysłu na panierowanego kurczaka w innej odsłonie - tu poznasz przepis na kurczaka w panko, czyli orientalnej panierce kuchni Dalekiego Wschodu.
Przepis na kurczaka w cieście
Składniki na 4 porcje:
500 g piersi z kurczaka
250 g mąki pszennej
125 ml mleka
2 jajka
łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka czosnku granulowanego
pieprz, sól
olej do smażenia
Jak przygotować kurczaka w cieście?
Kurczaka umyj, pokrój na mniejsze kawałki. W miseczce wymieszaj paprykę, czosnek, zioła prowansalskie i natrzyj nimi mięso. Wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Do większej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko, sól, pieprz i miksuj na wysokich obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Kawałki kurczaka obtocz dokładnie w cieście i smaż na rozgrzanym oleju, aż ciasto nabierze ładnego, złocistego koloru.
Smacznego.