Smakosze.pl Przepisy Zaskakująca zupa z liści kalarepy. Prosty patent na szybki i pyszny wiosenny obiad
canva/AD077

Zaskakująca zupa z liści kalarepy. Prosty patent na szybki i pyszny wiosenny obiad

12 kwietnia 2022

Zupa z liści kalarepy jest smacznym wykorzystaniem składnika, który zazwyczaj jest wyrzucany. Jeżeli więc wpadną wam w ręce przy okazji zakupu pysznej wiosennej bulwy, koniecznie przetestujcie przepis, który wam prezentujemy. Szybka i smaczna zupa z ich dodatkiem zagości na waszych talerzach jeszcze nie raz.

Liście kalarepy — mimo iż są pełne witamin i smaku — bardzo często lądują w koszu na śmieci. Tymczasem podobnie jak łodyga kalafiora czy brokuła mają one w sobie potencjał kulinarny , który warto wykorzystać, przyrządzając delikatna i pełną smaku zupę z dodatkiem innych warzyw korzeniowych. Koniecznie spróbujcie.

Przepis na wyśmienitą zupę z liści kalarepy

Składniki:

  • 1,5 litra wody

  • liście z 2 kalarep

  • 4 ziemniaki

  • 1 mniejsza pietruszka

  • 2 drobne marchewki

  • 1 niewielka cebula

  • 2 łyżki kaszy jaglanej

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę.

Wrzucamy pozostałe warzywa. Zalewamy je wodą. Dodajemy przyprawy w kawałkach, kaszę oraz natkę pietruszki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kwadrans.

Liście kalarepy myjemy i siekamy. Dodajemy do garnka i gotujemy przez kolejne 15 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Po przepisy na inne pyszne zupy zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na wyjątkowy krem z czerwonej kapusty , a także smaczną kompozycję z pora i pietruszki .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy