Smakosze.pl Przepisy Zaskakujące śledzie po turecku w otoczeniu papryki i pomidorów
canva/jackF

Zaskakujące śledzie po turecku w otoczeniu papryki i pomidorów

8 stycznia 2022

Marynowane śledzie są wspaniałą przystawką, która doskonale sprawdzi się na karnawałowym przyjęciu. Przygotujcie je po turecku — czyli w papryce i pomidorach — a smak zachwyci każdego, kto ich spróbuje.

Zdradzaliśmy wam już przepis na śledzie po sułtańsku czy proste śledziki z cebulką i rodzynkami . Tym razem proponujemy, by do pysznej ryby dodać prostego sosu paprykowo-pomidorowego. Doprawione warzywa będą dobrze komponowały się z delikatnością śledzia. Nie możecie tego przegapić.

Przepis na wyśmienite śledzie po turecku

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych w oleju

  • 1 szklanka oleju rzepakowego + 2 łyżki do smażenia

  • 1 biała cebula

  • 3 łyżki przecieru paprykowego

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka octu winnego

  • po pół łyżeczki: kurkumy w proszku, suszonego tymianku i pieprzu

  • sól w ilości do smaku

  • pół pęczka koperku

Przygotowanie:

Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju. Kroimy je na kawałki o szerokości centymetra. Przekładamy je do miski. Cebulę obieramy i siekamy. Koperek również tak rozdrabniamy.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Podsmażamy na nim cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy koncentraty. Masę doprawiamy sypkimi przyprawami i octem winnym. Smażymy przez około 5 minut, często mieszając.

Na koniec wlewamy olej i podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty, dokładnie łącząc składniki. Odstawiamy do ostygnięcia. Wsypujemy koperek. Sos dodajemy do ryby i mieszamy. Śledzie przekładamy do słoiczków lub układamy w salaterce. Wstawiamy do lodówki. Podajemy ze świeżym chlebem.

Wskazówka: koncentrat paprykowy możecie zrobić w domu. Wystarczy, że poddusicie do miękkości pokrojoną w kostkę paprykę i przetrzecie miąższ przez sito o drobnych oczkach, by pozbyć się skórki.

Śledzie w marynacie pomidorowej
Śledzie w marynacie pomidorowo-paprykowej smakują wybornie

Źródło zdjęcia: canva/PingPongCat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy