Smakosze.pl Przepisy Zaskakujące, soczyste mielone z majonezem zamiast jajka
canva/Timolina

Zaskakujące, soczyste mielone z majonezem zamiast jajka

10 lutego 2022

Przyrządzacie mielone, lecz za każdym razem wychodzą wam zbite i rozpadają się? Zamiast jajek użyjcie majonezu. Jego dodatek sprawi, że mielone będę delikatne i tak soczyste, jak nigdy wcześniej. Zdziwicie się, jak wiele zmieni użycie go zamiast jaja.

Zdradzaliśmy wam już pyszne receptury na mielone z musztardą i śmietaną czy kotlety przyrządzane z dodatkiem marchewki i karmelizowanej cebuli . Tym razem wracamy z prostym sposobem na delikatne mielone z dodatkiem jajecznego majonezu, które zachwycą smakiem i konsystencją. Skusicie się?

Przepis na soczyste mielone z majonezem zamiast jaja

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 spora cebula

  • 1 średni ziemniak

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka bułki tartej + do panierowania

  • 1 łyżka suszonego lubczyku

  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i siekamy. Surowego ziemniaka pozbawiamy skórki, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Warzywa dodajemy do mięsa mielonego , a następnie do miski przeciskamy ząbki czosnku.

Wsypujemy przyprawy i bułkę tartą. Całość łączymy z majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wyrabiamy masę, a następnie formujemy z niej kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.

Na patelni dobrze rozgrzewamy porcje oleju i smażymy mięso na rumiano z obu stron. Następnie zmniejszamy moc palnika i przykrywamy patelnię pokrywką. Zostawiamy je na kilka minut.

Patent ten sprawi, że ziemniaki i cebula nie będą surowe , a kotlety nabiorą jeszcze trochę wilgoci. Gotowe mielone podajemy z ulubionymi dodatkami np. surówką z selera i ziemniakami z wody.

Majonez sprawi, że mielone wyjdą soczyste
Majonez sprawi, że mielone wyjdą soczyste

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy