Smakosze.pl Przepisy Zaskakująco pyszna karkówka z ananasem wprost od siostry Anastazji
canva/Mykola Lunov; screen z kanału Wydawnictwo WAM na YouTube

Zaskakująco pyszna karkówka z ananasem wprost od siostry Anastazji

31 marca 2022

Karkówka pieczona jest doskonałą potrawą, która posmakuje amatorom soczystego mięsa. Siostra Anastazja przyrządza ją z dodatkiem słodkiego ananasa z puszki, dzięki czemu mięso zyskuje wyjątkowego aromatu. Jest chrupiące i delikatne jednocześnie. Siostra podaje je z porami, tworząc pełne charakteru danie obiadowe. Spróbujcie koniecznie.

Karkówka pieczona z ananasem nie jest jedyną niezwykłą kompozycją siostry Anastazji. Zdradzaliśmy wam już pomysł na delikatną rybę w śmietanie czy wyjątkowo smaczną sałatkę koperkową . Jeżeli lubicie nietypowe połączenia smakowe — ten sposób podania mięsa przypadnie wam do gustu.

Przepis na wyborną karkówkę z ananasem według siostry Anastazji

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki

  • 1 puszka ananasa w zalewie

  • przyprawa do wieprzowiny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 większy por

  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy, kroimy je w plastry i delikatnie rozbijamy, natrzeć przyprawą, solą oraz pieprzem. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza.

Zamarynowane mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. P ora płuczemy, osuszamy i kroimy w talarki. Przenosimy je do naczynia żaroodpornego. Następnie układamy na nim mięso.

Karkówkę przykrywamy odsączonymi plastrami ananasa z puszki. Całość zalewamy syropem. Pieczemy około 90 minut. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. Smacznego.

Wskazówka: przyprawę do wieprzowiny możecie zastąpić samodzielnie przygotowaną mieszanką. Wykorzystajcie czosnek, słodką paprykę i wybrane zioła np. cząber, rozmaryn, tymianek czy majeranek.

Karkówka z ananasem jest doskonała
Karkówka z ananasem jest doskonała

Źródło zdjęcia: canva/EzumeImages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy