Zaskakująco pyszna karkówka z ananasem wprost od siostry Anastazji
Karkówka pieczona jest doskonałą potrawą, która posmakuje amatorom soczystego mięsa. Siostra Anastazja przyrządza ją z dodatkiem słodkiego ananasa z puszki, dzięki czemu mięso zyskuje wyjątkowego aromatu. Jest chrupiące i delikatne jednocześnie. Siostra podaje je z porami, tworząc pełne charakteru danie obiadowe. Spróbujcie koniecznie.
Karkówka pieczona z ananasem nie jest jedyną niezwykłą kompozycją siostry Anastazji. Zdradzaliśmy wam już pomysł na delikatną rybę w śmietanie czy wyjątkowo smaczną sałatkę koperkową . Jeżeli lubicie nietypowe połączenia smakowe — ten sposób podania mięsa przypadnie wam do gustu.
Przepis na wyborną karkówkę z ananasem według siostry Anastazji
Składniki:
-
1,5 kg karkówki
-
1 puszka ananasa w zalewie
-
przyprawa do wieprzowiny
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
1 większy por
-
2 - 3 łyżki mąki pszennej
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy, kroimy je w plastry i delikatnie rozbijamy, natrzeć przyprawą, solą oraz pieprzem. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza.
Zamarynowane mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. P ora płuczemy, osuszamy i kroimy w talarki. Przenosimy je do naczynia żaroodpornego. Następnie układamy na nim mięso.
Karkówkę przykrywamy odsączonymi plastrami ananasa z puszki. Całość zalewamy syropem. Pieczemy około 90 minut. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. Smacznego.
Wskazówka: przyprawę do wieprzowiny możecie zastąpić samodzielnie przygotowaną mieszanką. Wykorzystajcie czosnek, słodką paprykę i wybrane zioła np. cząber, rozmaryn, tymianek czy majeranek.
Źródło zdjęcia: canva/EzumeImages
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis