Kultowa sałatka koperkowa siostry Anastazji - wielka konkurencja dla słynnej jarzynowej
Klasyczna sałatka jarzynowa gości na stołach Polaków przy każdej większej okazji - dlatego niektórzy mogą czuć nią znudzenie. Doskonałą alternatywą dla jarzynowej jest sałatka koperkowa siostry Anastazji. Łączy w sobie intensywny smak sałatki warzywnej oraz lekkość i świeżość koperku, co daje pyszny efekt.
Sałatka koperkowa siostry Anastazji jest banalnie prosta w wykonaniu, więc bez większego kłopotu zrobisz ją przed jakimkolwiek ważnym wydarzeniem. Większość składników, jak nie wszystkie, prawdopodobnie masz w kuchni, więc wycieczka do sklepu może okazać się wręcz niepotrzebna.
Sałatka może równie dobrze zastąpić obiad lub inny posiłek, ponieważ zawiera w sobie smażoną pierś z kurczaka. Jeśli nie chcesz jeść mięsa, zastąp kurczaka jajkiem na twardo, czy smażonym tofu w przyprawach.
Przepis na sałatkę koperkową siostry Anastazji
Składniki:
1 puszka groszku
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
4 łyżki majonezu
1 podwójna pierś z kurczaka
3 pęczki koperku
1 duża czerwona cebula
2 łyżki jogurtu
sól
pieprz
Zacznij od pokrojenia kurczaka na mniejsze kawałki, przy okazji oczyszczając go z żyłek i błon. Pokrojonego w kostkę kurczaka wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i podsmaż go na złoty kolor. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli, a następnie przełóż na talerz do wystudzenia.
Kukurydzę i groszek otwórz i odlej z nich zalewę. Przepłucz warzywa na sitku, aby zmyć z nich nadmiar soli. Przełóż je do miski. Koperek umyj pod bieżącą wodą, drobno posiekaj i wrzuć do warzyw.
Ananasa otwórz, odlej z puszki 2 łyżki zalewy do miseczki. Resztę wylej. Pokrój plasterki owocu w drobną kostkę i wrzuć do miski. Cebulę obierz, posiekaj w małą kosteczkę i wrzuć wraz z kurczakiem do reszty produktów. W miseczce z zalewą umieść majonez, jogurt, odrobinę pieprzu oraz soli, wymieszaj i zalej sosem sałatkę. Przemieszaj ją i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia zastosowanie skorupek po jajkach - nigdy ich nie wyrzucaj.
Źródło zdjęcia: canva/Leeser
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mojewyroby.wordpress.com