Zaskakujący babciny patent na ciasto na pierogi. Wyjdzie idealnie elastyczne
Ciasto na pierogi powinno być delikatne i elastyczne. W takim najłatwiej będzie zamknąć farsz. Nasze babcie dodawały do masy maślanki, by zagwarantować sobie, że nadziane ciasto nie rozpadnie się podczas gotowania. Koniecznie sprawdźcie ten sposób.
O tym, że do ciasta na pierogi nie warto dodawać jajek , już pisaliśmy. Wspominaliśmy też, że odrobina oleju sprawi, iż ciasto nabierze elastyczności. Babciny patent polegający na dodaniu maślanki także się sprawdzi.
Ciasto na pierogi z dodatkiem maślanki
Dobre pierogi to nie tylko smaczny, dobrze doprawiony farsz. Jeżeli ciasto będzie twarde, z łatwością rozklei się podczas gotowania i całe nadzienie wypłynie. Aby tego uniknąć, można zastosować prosty trik.
Jeżeli możecie sięgać po nabiał, skorzystajcie nie z babcinego patentu, a znacznie usprawnicie lepienie pierogów. Dodatek odrobiny maślanki sprawi, że ciasto stanie się bardzo elastyczne.
Masę wyrobicie z łatwością, a raz sklejone brzegi ciasta już się nie rozłączą. Zachowajcie więc odpowiednie proporcje pomiędzy mąką i wodą i dodajcie trochę mlecznego płynu, a sukces będzie gwarantowany.
Co jeszcze warto zrobić, by pierogi były smaczne?
Innym stosowanym przez nasze babcie sposobem na poprawę jakości ciasta jest przesiewanie mąki. Procedura ta pozwala usunąć z niej ewentualne zanieczyszczenia i sprawia, że konsystencja masy jest zdecydowanie lepsza.
Jeżeli więc chcecie sobie zagwarantować delikatne, elastyczne i pozbawione grudek ciasto skorzystajcie z tego prostego rozwiązania. Sprawdzi się ono nie tylko podczas przygotowywania pierogów.
Źródło zdjęcia: canva/macniak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem. W sam raz na przepyszny obiad
-
Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała i była miękka? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
-
Schabowy z kalafiora. Szybki i prosty obiad, który zachwyci każdego
Źródło: gotowanie.onet