Smakosze.pl Porady Zaskakujący babciny patent na ciasto na pierogi. Wyjdzie idealnie elastyczne
canva/-slav-

Zaskakujący babciny patent na ciasto na pierogi. Wyjdzie idealnie elastyczne

6 marca 2022

Ciasto na pierogi powinno być delikatne i elastyczne. W takim najłatwiej będzie zamknąć farsz. Nasze babcie dodawały do masy maślanki, by zagwarantować sobie, że nadziane ciasto nie rozpadnie się podczas gotowania. Koniecznie sprawdźcie ten sposób.

O tym, że do ciasta na pierogi nie warto dodawać jajek , już pisaliśmy. Wspominaliśmy też, że odrobina oleju sprawi, iż ciasto nabierze elastyczności. Babciny patent polegający na dodaniu maślanki także się sprawdzi.

Ciasto na pierogi z dodatkiem maślanki

Dobre pierogi to nie tylko smaczny, dobrze doprawiony farsz. Jeżeli ciasto będzie twarde, z łatwością rozklei się podczas gotowania i całe nadzienie wypłynie. Aby tego uniknąć, można zastosować prosty trik.

Jeżeli możecie sięgać po nabiał, skorzystajcie nie z babcinego patentu, a znacznie usprawnicie lepienie pierogów. Dodatek odrobiny maślanki sprawi, że ciasto stanie się bardzo elastyczne.

Masę wyrobicie z łatwością, a raz sklejone brzegi ciasta już się nie rozłączą. Zachowajcie więc odpowiednie proporcje pomiędzy mąką i wodą i dodajcie trochę mlecznego płynu, a sukces będzie gwarantowany.

Co jeszcze warto zrobić, by pierogi były smaczne?

Innym stosowanym przez nasze babcie sposobem na poprawę jakości ciasta jest przesiewanie mąki. Procedura ta pozwala usunąć z niej ewentualne zanieczyszczenia i sprawia, że konsystencja masy jest zdecydowanie lepsza.

Jeżeli więc chcecie sobie zagwarantować delikatne, elastyczne i pozbawione grudek ciasto skorzystajcie z tego prostego rozwiązania. Sprawdzi się ono nie tylko podczas przygotowywania pierogów.

Dodajcie maślanki, a na pierogi ciasto będzie elastyczne
Dodajcie maślanki, a na pierogi ciasto będzie elastyczne

Źródło zdjęcia: canva/macniak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy