Dosyp jedną łyżeczkę do ciasta na kluski śląskie. Będą mięciutkie i puszyste
Kluski śląskie mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy do ciasta dosypać jeden składnik, a będą idealnie puszyste. Z nim kluski dosłownie rozpływają się w ustach. Tylko nieliczni wiedzą o tym dodatku.
Kluski śląskie mogą być jeszcze lepsze
Kluski śląskie pomimo tego, że oryginalnie pochodzą ze śląska, podbiły podniebienia wszystkich Polaków. Nie ma się co dziwić, bo w połączeniu z mięsnym sosem i dobrą surówką, tworzą doskonały danie na obiad.
Nie każdy jednak wie, że można je ulepszyć. Wystarczy dodać jeden składnik, który sprawi, że będą odpowiednio miękkie i puszyste. Poznasz go w dalszej części artykułu. To także tam znajdują się pozostałe wskazówki, dzięki którym za każdym razem wyjdą doskonałe.
Ostatnio to moja ulubiona zupa. Z nią szybko schudniesz i najesz się do sytaNie może zabraknąć tego składnika
Składnik, który musisz wsypać do ciasta na kluski śląskie, na pewno masz w swojej kuchni. Aby kluski były mięciutkie i puszyste musisz wsypać do nich łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszaj go z pozostałymi składnikami na ciasto, a będą idealne. Aby były jeszcze lepsze dodaj także żółtko i odrobinę miękkiego masła. To połączenie gwarantuje odpowiednią konsystencję klusek.
Nie zapomnij jeszcze o tych zasadach
Przy robieniu klusek śląskich na obiad nie możesz zapomnieć także o innych zasadach. Pamiętaj, aby używać odpowiedniej odmiany ziemniaków. Niektóre zawierają więcej skrobi, a inne mniej. Do klusek najlepiej sprawdzą się te z jej największą zawartością, w tym wypadku będą to odmiany typu C.
Idealne kluski śląskie wyjdą doskonałe tylko przy odpowiedniej proporcji ziemniaków i skrobi. Zasada mówi, aby ziemniaki przełożyć garnka, ubić je, a następnie podzielić na cztery części. Jedną z nich wybierz i w to miejsce wsyp skrobię. Wtedy dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i gotowe. Z tymi radami zrobisz doskonałe ciasto na kluski śląskie. Sprawdź przepis Okrasy na zupę koperkową oraz poznaj przepis na doskonały deser z truskawek i bezy.