Zaskakujący patent na farsz na gołąbki
Do gołąbków zazwyczaj ładuje się klasyczny farsz, złożony z mięsa, ryżu oraz cebuli. Jeśli znudził ci się ich smak, spróbuj dodać do środka czegoś nowego. Mowa o pieczarkach, które nadają całości głębi smaku, a także ciekawej faktury podczas jedzenia.
Gołąbki towarzyszą nam od wielu lat i większość z nas nie wyobraża sobie życia bez nich. Niestety ciągłe jedzenie dokładnie takich samych potraw może wprawić w znużenie, z którego ciężko jest się wydostać.
Aby przerwać nudę, można do farszu wrzucić podsmażone pieczarki. Grzyby zawierają w sobie dużo umami, przez co jeszcze bardziej podkręcają smak mięsa, a także dodają gołąbkom soczystości, z uwagi na dużą ilość wody.
Przepis na gołąbki z pieczarkami
Składniki:
-
1 kapusta
-
600 g mięsa mielonego
-
500 g pieczarek
-
2 szklanki ryżu
-
2 cebule
-
3 łyżki mąki pszennej
-
olej
-
sól
-
pieprz
-
1 litr wody
-
100 g koncentratu pomidorowego
-
100 ml śmietany 18%
Zacznij od umycia i obrania kapusty z brzydkich liści. Wytnij z niej głąba i wrzuć do garnka z lekko osolonym wrzątkiem. Parz kapustę, aż liście zaczną z niej odchodzić. Wyławiaj je i odkładaj na talerz.
Cebule i pieczarki pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim cebulę z pieczarkami. Ryż ugotuj na sypko. W misce wymieszaj mięso, cebule, pieczarki, sól, pieprz, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
Na liście kładź porcje farszu i zawijaj je w gołąbki. Na dnie garnka ułóż wierzchnie liście, na nich rozłóż gołąbki. Zalej je wodą zmieszaną z koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Duś gołąbki przez 40 minut. Sos zabiel śmietaną. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy można wyżywić się za 50 zł tygodniowo. Ten tekst zdradza, jak układać produkty w lodówce.
Źródło zdjęcia: canva/jabiru
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: uwielbiam.pl