Zawijam mięso mielone w kapustę i mam pyszny obiad. Rodzina go uwielbia
Jeżeli ty i twoja rodzina uwielbiacie gołąbki, to ten przepis jest właśnie dla was. Z nim zrobisz pyszny obiad z mięsa i kapusty. Smak tego dania zachwyci nawet najbardziej krytycznego smakosza.
Niezwykłe danie na obiad
To danie na obiad przypomina gołąbki, ale smakuje znacznie lepiej. Moja rodzina to danie uwielbia tak bardzo, że robię je przynajmniej raz w tygodniu. Nie ma się, co dziwić, bo jest naprawdę fantastyczne w smaku.
Najważniejsze jest jednak to, że zrobisz je błyskawicznie, a w dodatku składniki kosztują grosze. Poniżej znajdziesz przepis i listę ze wszystkimi składnikami. Podobny przepis znajdziecie na kanale Smaczny.tv na You Tube, skąd pochodzi powyższe zdjęcie.
Nie tylko mięso i kapusta
Do przygotowania tego dania będziesz potrzebowała nie tylko mięsa i kapusty. Wszystkie potrzebne produkty wraz z gramaturą znajdują się na poniższej liście. A podobny przepis możesz znaleźć na kanale Smaczny.tv, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 500 g mięsa mielonego
- 1,5 l wody
- 1 cebula
- 1 marchew
- 30 g śmietany 18%
- 25 g mąki pszennej
- 300 g ryżu
- 30 g przecieru pomidorowego
- natka pietruszki
- mielona papryka słodka
- czosnek granulowany
- pieprz
- sól
Przepis na pyszny obiad
Z główki kapusty oderwij kilka liści i dokładnie je umyj. Następnie włóż do garnka i zalej je gorącą wodą. Garnek przykryj pokrywką i zostaw na 15 minut . Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie przełóż go do miski. Włóż do niej mielone mięso oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki .
Wsyp mieloną paprykę słodką, pieprz, sól, czosnek granulowany. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki i podsmaż razem z cebulą. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj.
Podsmażone warzywa dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszaj ze sobą wszystkie produkty na jednolitą masę. Liście kapusty rozłóż na płasko, a następnie ułóż na nich farsz z ryżu i mięsa. Zawiń w roladki dokładnie w taki sam sposób na gołąbki.
Roladki umieść w prostokątnym naczyniu żaroodpornym. Do małej miski włóż śmietanę, wsyp czosnek granulowany. Wlej odrobinę wody i dodaj pozostały farsz. Wymieszaj ze sobą składniki na jednolity sos i zalej nim zawiniątka. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Gotowe danie podawaj z ziemniakami, a obiad będzie należał do udanych. Sprawdź przepis na wyśmienitą sałatkę oraz dowiedz się, czym farbować jajka .