Zawijam ser, wędlinę i ogórki kiszone w ciasto francuskie. To kolacja na medal
Niektórzy nazywają ten przepis alternatywą dla pizzy. Rzeczywiście, jest równie szybka, a nawet szybsza w przygotowaniu, kusi ciągnącym się serem, sosami i dodatkami. To ciekawy pomysł np. na kolację.
Kolacja z ciasta francuskiego
Gdzie bylibyśmy bez ciasta francuskiego ? To często ratunek dla poszukiwaczy kulinarnych przygód, którym chwilowo skończyły się pomysły lub czas. Gotowe arkusze dostępne w sklepach pozwalają przygotować zaskakująco bogaty asortyment przekąsek, zarówno słodkich, jak i słonych.
Stąd właśnie ten pomysł na kolację . Użycie arkusza ciasta francuskiego jako blatu pizzy nie brzmi z początku jak świetny pomysł, ale dobrym czyni go jedna mała zmiana: zrolowanie ciasta z farszem w środku. Najprostsza postać takiego dania zajmuje dosłownie kilka minut przygotowania. Choćby dlatego warto zwrócić uwagę na ten przepis.
Zroluj arkusz ciasta z farszem
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Cookrate – Polska. Pokazana jest tam też alternatywa dla rolady – pokrojenie jej jeszcze przed pieczeniem na „paszteciki” , a dopiero w takiej postaci ułożenie na blasze do pieczenia i posmarowanie jajkiem. W obu wypadkach ze składnikami postępujemy podobnie. Oczywiście nasz przepis to wersja podstawowa, a składniki można dowolnie zmieniać zachowując charakter dania.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- Musztarda (lub inny wybrany sos, np. pomidorowy do pizzy)
- 100 g sera żółtego w plastrach
- 100 g szynki, pepperoni lub kiełbasy krakowskiej
- 2 ogórki kiszone
- 1 jajko
Pizza z ciasta francuskiego na kolację
Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy z rolki i wałkujemy lekko, by go rozprostować. Pozostawiając wolne 2 cm od brzegów, smarujemy go musztardą. Na nim układamy kolejno warstwy plasterków sera, wędliny i ogórków kiszonych.
W miseczce rozbijamy i roztrzepujemy jajko na jednolitą masę. Arkusz zawijamy w roladę, lekko dociskając. Krawędź, która kończy zawijanie rolady, smarujemy jajkiem.
Boki rolady ściskamy, by je zakleić i odcinamy nadmiar ciasta. Danie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po wierzchu smarujemy jajkiem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Po lekkim przestudzeniu kroimy w plastry.
Wypróbuj też przepisy na surówkę z lekko marynowanej cukinii i fasolkę szparagową po francusku .