Fasolka po francusku to wyżyny smaku. Masło i bułka tarta są zbędnym wydatkiem
Poczciwa, swojska fasolka szparagowa to podstawa jednej z najlepszych przekąsek na letnie dni. Choć zazwyczaj podajemy ją z bułką tartą, w tym przepisie jest nieco inaczej. Efekt jednak jest tak doskonały, że trudno wrócić do tradycyjnej wersji.
Fasolka szparagowa po francusku
Czasem jadamy fasolkę z bułką tartą na maśle jako samodzielną przekąskę, kiedy indziej jako dodatek do obiadu. W obu tych rolach doskonale sprawdzi się też ta wersja. Podana z podsmażoną cebulką i doprawiona zaskakującą mieszanką smaków, taka fasolka staje się niezwykłym przysmakiem.
Nazwę „fasolka po francusku” i taki właśnie przepis znajdujemy już w ponadstuletniej książce kucharskiej Marii Ochnowicz-Monatowej. Jej wersja to fasolka podsmażona na maśle, ale można też użyć oliwy.
Letnia fasolka szparagowa
Warto często sięgać po fasolkę, kiedy jest na nią sezon. To warzywo o niskim indeksie glikemicznym, dlatego jest świetną przekąską, która nie powoduje złego samopoczucia albo ospałości po posiłku. Reguluje też pracę jelit i jest bogata w przeciwutleniacze.
Składniki
- ½ kg fasolki szparagowej
- 1 mała cebula lub 2 szalotki
- Po 1 łyżce posiekanej natki i koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Masło klarowane lub oliwa
- Sól, pieprz
Fasolka podsmażona na cebuli
Fasolkę płuczemy w zimnej wodzie i obieramy z twardych włókien. Strączki kroimy na mniejsze odcinki. Gotujemy w osolonej wodzie pilnując, by jej nie rozgotować – powinna być al dente.
Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę. Fasolkę cedzimy, a kiedy cebula zacznie robić się szklista, dodajemy na patelnię. Posypujemy posiekaną natką i koperkiem i przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem.
Danie podlewamy na patelni sokiem z cytryny i podsmażamy jeszcze przez chwilę, by sok zredukował się na patelni, a fasolka przeszła jego smakiem. Podajemy samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.
Wypróbuj też przepisy na doskonałe kotlety mielone i domowe suszone pomidory.