Smakosze.pl Porady Zawijam w ten sposób koperek i wkładam do lodówki. Dzięki temu pozostaje świeży przez wiele dni
Fot. Canva/Olga Kalacheva

Zawijam w ten sposób koperek i wkładam do lodówki. Dzięki temu pozostaje świeży przez wiele dni

4 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Koperek może zachować świeżość przez wiele dni. Wystarczy poznać ten sposób, a to istotne zioło nigdy nie zwiędnie. Metoda jest bardzo łatwa, a przede wszystkim skuteczna. Wypróbuj ją, a się nie zawiedziesz.

Koperek, czyli smak wielu dań

Koperek jest nieodłącznym składnikiem wielu dań . Czy wyobrażasz sobie podanie młodych ziemniaków na obiad bez tego aromatycznego dodatku? No właśnie. Dlatego poznaj sposób, dzięki któremu twój koperek już zawsze będzie świeży.

Sposób jest bardzo prosty i poznasz go w dalszej części artykułu. Zawsze korzystaj z tego sposobu, a roślina zdecydowanie przedłużysz świeżość tej rośliny.

koperek na ziem.jpg
Fot. Canva/iaroshenko
Wyłóż tę masę na blaszkę i dodaj maliny. Za przepis podziękujesz mi później

Zapomnij o pojemnikach

Wielu uważa, że najlepszą metodą przechowywania koperku jest jego mrożenie. Zazwyczaj robi się to w pojemnikach. Niestety, metoda, choć w wielu przypadkach może okazać się skuteczna, powoduje jeden problem.

Mrożony koperek traci swoją żywą barwę raz aromat. W dodatku może okazać się konieczne rozmrożenie go przed użyciem. Inny popularny sposób, czyli trzymanie koperku w szklance z wodą może spowodować, że roślina zacznie szybko gnić. Dlatego zdecydowanie lepszą metodą okaże się ta, którą znajdziesz poniżej.

Jak przechowywać koperek?

Do przechowywania koperku tą metodą będziesz potrzebować papierowego ręcznika, foliowego woreczka oraz odrobiny wody. Po przygotowaniu tych przedmiotów odetnij końcówki łodyg koperku.

Pozostałą część rośliny skrop obficie wodą. Następnie zawiń ja w papierowy ręcznik tak, aby ten był wyraźnie wilgotny. Zawiniątko włóż do foliowego woreczka i umieść je w lodówce.

W takim sposób przedłużysz żywotność koperku nawet o 3 dni. To dużo lepsza metoda, niż wkładanie go do szklanki z wodą . Wypróbuj patent i przekonaj się o tym sama. Sprawdź przepis na doskonałe ciasto z malinami oraz poznaj niezwykle smaczną sałatkę na obiad .

kop er.jpg
Fot. Canva/Vasyl Faievych
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy