Zawiń ser, szynkę i jajka w ciasto francuskie. Zrobisz kolację na medal
Dzisiejsza kolacja będzie udana, jeżeli przygotujesz niezwykłe danie z ciasta francuskiego. Przepis jest nieskomplikowany, a wykonanie zajmuje kilka chwil. Dla tego niepowtarzalnego smaku warto zaryzykować, bo rodzina doceni twoje starania i poprosi o niejedną dokładkę.
Kolacja, której smak doceni cała rodzina
Kolacja jest tak samo ważna, jak inne posiłki w ciągu dnia. Dlatego nie warto jej pomijać. Szczególnie że możesz przygotować tak smakowite danie, jak to z łatwego przepisu , który znajdziesz w dalszej części artykułu.
Trudno dokładnie określić, czym jest, ponieważ jest połączeniem tostów i zapiekanki, ale z ciasta francuskiego. Choć brzmi to dziwnie, danie smakuje naprawdę obłędnie, więc wszyscy domownicy będą zachwyceni. Zrób i przekonaj się sama.
Ciasto francuskie, ser, szynka
Kolacja z przepisu ma także tę zaletę, że przygotujesz ją tylko z kilku tanich składników. Najważniejszym z nich jest dobrze wszystkim znane ciasto francuskie. To właśnie dzięki niemu danie przygotujesz szybko i łatwo. Oprócz niego potrzebne będą także produkty na farsz. Jest to przede wszystkim ser i szynka, ale też kilka innych dodatków, które nadadzą całości smaku. Niezbędne produkty po
znasz, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące przygotowania, pochodzą z kanału smaczne i soczyste , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 120 g szynki w plastrach
- 120 g żółtego sera w kostce
- 70 g śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 pęczek koperku
- olej
Kolacja z ciasta francuskiego - przepis
Ciasto francuskie rozłóż na blacie, a następnie podziel je na cztery równe części. Szynkę pokrój w drobną kostkę, a ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Oba składniki przełóż do miski. Jajka ugotowane na twardo drobno posiekaj i również wsyp do miski.
Wymieszaj ze sobą składniki, a następnie ułóż je na powierzchni każdego kawałka ciasta. Do miski przełóż śmietanę oraz koncentrat pomidorowy. Dodaj przeciśnięty ząbek czosnku oraz drobno posiekany koperek. Składniki wymieszaj na jednolity sos.
Rozsmaruj go na ułomnych wcześniej składnikach. Ciasto złóż na pół po przekątnej, tworząc zawiniątko o trójkątnym kształcie. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i ułóż na nim nafaszerowane ciasto francuskie. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowy kolor. Gotowe podawaj na kolację, a domownicy będą zachwyceni.