Smakosze.pl Przepisy Zawiń ser, szynkę i jajka w ciasto francuskie. Zrobisz kolację na medal
Fot. YouTube/smaczne i soczyste

Zawiń ser, szynkę i jajka w ciasto francuskie. Zrobisz kolację na medal

20 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Dzisiejsza kolacja będzie udana, jeżeli przygotujesz niezwykłe danie z ciasta francuskiego. Przepis jest nieskomplikowany, a wykonanie zajmuje kilka chwil. Dla tego niepowtarzalnego smaku warto zaryzykować, bo rodzina doceni twoje starania i poprosi o niejedną dokładkę.

Kolacja, której smak doceni cała rodzina

Kolacja jest tak samo ważna, jak inne posiłki w ciągu dnia. Dlatego nie warto jej pomijać. Szczególnie że możesz przygotować tak smakowite danie, jak to z łatwego przepisu , który znajdziesz w dalszej części artykułu.

Trudno dokładnie określić, czym jest, ponieważ jest połączeniem tostów i zapiekanki, ale z ciasta francuskiego. Choć brzmi to dziwnie, danie smakuje naprawdę obłędnie, więc wszyscy domownicy będą zachwyceni. Zrób i przekonaj się sama.

kolacja 2.jpg
Fot. YouTube/smaczne i soczyste
Ten patent na mrożenie grzybów dostałem od babci. Są świeże przez cały rok

Ciasto francuskie, ser, szynka

Kolacja z przepisu ma także tę zaletę, że przygotujesz ją tylko z kilku tanich składników. Najważniejszym z nich jest dobrze wszystkim znane ciasto francuskie. To właśnie dzięki niemu danie przygotujesz szybko i łatwo. Oprócz niego potrzebne będą także produkty na farsz. Jest to przede wszystkim ser i szynka, ale też kilka innych dodatków, które nadadzą całości smaku. Niezbędne produkty po

znasz, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące przygotowania, pochodzą z kanału smaczne i soczyste , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 120 g szynki w plastrach
  • 120 g żółtego sera w kostce
  • 70 g śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek koperku
  • olej

Kolacja z ciasta francuskiego - przepis

Ciasto francuskie rozłóż na blacie, a następnie podziel je na cztery równe części. Szynkę pokrój w drobną kostkę, a ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Oba składniki przełóż do miski. Jajka ugotowane na twardo drobno posiekaj i również wsyp do miski.

Wymieszaj ze sobą składniki, a następnie ułóż je na powierzchni każdego kawałka ciasta. Do miski przełóż śmietanę oraz koncentrat pomidorowy. Dodaj przeciśnięty ząbek czosnku oraz drobno posiekany koperek. Składniki wymieszaj na jednolity sos.

Rozsmaruj go na ułomnych wcześniej składnikach. Ciasto złóż na pół po przekątnej, tworząc zawiniątko o trójkątnym kształcie. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i ułóż na nim nafaszerowane ciasto francuskie. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowy kolor. Gotowe podawaj na kolację, a domownicy będą zachwyceni.

koalcja 3.jpg
Fot. YouTube/smaczne i soczyste
Żaden dżem i syrop. Wachowicz robi z pigwowca musztardę
Płacą aż 8,5 tysiąca złotych za jedzenie pizzy. Jest jeden haczyk
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy