Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ten patent na mrożenie grzybów dostałem od babci. Są świeże przez cały rok
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.10.2024 15:07

Ten patent na mrożenie grzybów dostałem od babci. Są świeże przez cały rok

grzyby
Fot.Shutterstock/sestovic

Grzyby można przechowywać na wiele sposób. Żaden z nich nie gwarantuje jednak zachowania smaku, a przede wszystkim świeżości, jak patent, który poznasz w dalszej części. Wypróbuj go, a grzybami będziesz cieszyć się przez cały rok.

Grzyby obrodziły, trzeba przechowywać

Choć sezon na grzyby dobiega końca, żaden grzybiarz nie mógł narzekać. W tym roku lasy były pełne zbiorów i nikt nie wrócił do domu z pustym koszykiem. Spora ilość grzybów wymaga odpowiedniego sposobu przechowywania. Tutaj z pomocą przychodzi genialny patent. 

Dzięki niemu zebrane jesienią grzyby zachowają świeżość znacznie dłużej niż te marynowane czy suszone. Sposób jest łatwy, a o tym, na czym dokładnie polega, dowiesz się z dalszej części artykułu. 

grzyby.jpg
Fot. Canva/fotokris
Żaden dżem i syrop. Wachowicz robi z pigwowca musztardę

Jak przechowywać grzyby?

Nie od dziś wiadomo, że mrożenie jest najlepszym sposobem na przedłużenie terminu przydatności produktów spożywczych. Właśnie tak jest również w wypadku grzybów. Wie o tym, niejedna gospodyni, ale już nie każda wie, że nie wystarczy włożyć oczyszczonych grzybów do szczelnych foliowych torebek, a następnie umieścić ich w zamrażarce. Stracą wtedy smak, a ich czas na spożycie znacznie się ukróci. Dlatego poznaj poniższy patent, a już nie nie zamrozisz grzybów inaczej. 

Mrożenie grzybów - najlepszy patent

Mrożone grzyby mogą wytrzymać nawet cały rok, ale pod jednym warunkiem. Oczyszczone grzyby należy najpierw krótko obgotować, a następnie pozostawić je do całkowitego wystudzenia. Dzięki tym czynnością dłużej zachowają świeżość. 

Przestudzone grzyby przełóż do foliowych i szczelnie zamykanych torebek. Ułóż je w szufladach zamrażalnika i pozostaw do zamrożenia. Pamiętaj, że rozmrożonych grzybów nie można ponownie zamrażać. 

mrożone grzyby.jpg
Fot. Canva/Qwart