Ten patent na mrożenie grzybów dostałem od babci. Są świeże przez cały rok
Grzyby można przechowywać na wiele sposób. Żaden z nich nie gwarantuje jednak zachowania smaku, a przede wszystkim świeżości, jak patent, który poznasz w dalszej części. Wypróbuj go, a grzybami będziesz cieszyć się przez cały rok.
Grzyby obrodziły, trzeba przechowywać
Choć sezon na grzyby dobiega końca, żaden grzybiarz nie mógł narzekać. W tym roku lasy były pełne zbiorów i nikt nie wrócił do domu z pustym koszykiem. Spora ilość grzybów wymaga odpowiedniego sposobu przechowywania. Tutaj z pomocą przychodzi genialny patent.
Dzięki niemu zebrane jesienią grzyby zachowają świeżość znacznie dłużej niż te marynowane czy suszone. Sposób jest łatwy, a o tym, na czym dokładnie polega, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Żaden dżem i syrop. Wachowicz robi z pigwowca musztardęJak przechowywać grzyby?
Nie od dziś wiadomo, że mrożenie jest najlepszym sposobem na przedłużenie terminu przydatności produktów spożywczych. Właśnie tak jest również w wypadku grzybów. Wie o tym, niejedna gospodyni, ale już nie każda wie, że nie wystarczy włożyć oczyszczonych grzybów do szczelnych foliowych torebek, a następnie umieścić ich w zamrażarce. Stracą wtedy smak, a ich czas na spożycie znacznie się ukróci. Dlatego poznaj poniższy patent, a już nie nie zamrozisz grzybów inaczej.
Mrożenie grzybów - najlepszy patent
Mrożone grzyby mogą wytrzymać nawet cały rok, ale pod jednym warunkiem. Oczyszczone grzyby należy najpierw krótko obgotować, a następnie pozostawić je do całkowitego wystudzenia. Dzięki tym czynnością dłużej zachowają świeżość.
Przestudzone grzyby przełóż do foliowych i szczelnie zamykanych torebek. Ułóż je w szufladach zamrażalnika i pozostaw do zamrożenia. Pamiętaj, że rozmrożonych grzybów nie można ponownie zamrażać.