Zawsze chowałam czosnek lodówki. Gdy moja mama to zobaczyła, złapała się za głowę. Od razu mnie oświeciła
Od zawsze myślałam, że właściwym miejscem do przechowywania czosnku jest lodówka. Okazało się, że całe życie byłam w błędzie. Ostatnio zupełnym przypadkiem o moim zwyczaju dowiedziała się moja mama. W tę pędy wybiła mi z głowy podobne pomysły.
Gdzie trzymać czosnek? Na pewno nie w lodówce
Czosnek jest bardzo ważnym składnikiem w naszych kuchniach. Poza doskonałym smakiem, dostarcza także mnóstwo witamin. Aby w pełni cieszyć się tym bogactwem, konieczne jest jego właściwe przechowywanie. Okazuje się, że czosnek, wbrew powszechnej opinii, nie powinien leżakować w lodówce.
Zawsze dziwiło mnie, czemu czosnek w moim domu szybko traci świeżość. Musiałam kupować małe ilości na raz i zużywać je niemal na bieżąco. Dzięki podpowiedziom mamy wiem, że popełniałam fatalny błąd w jego przechowywaniu. Wszystkiemu winne były warunki panujące w lodówce.
Jak prawidłowo przechowywać czosnek w kuchni?
Na przechowywanie czosnku jest kilka metod . Większość osób wybiera w tym celu lodówkę. Najlepiej jednak w ogóle unikać tej metody . Jeśli już musimy trzymać czosnek w lodówce, lepiej robić to w odpowiedni sposób .
Czosnku nie wkładamy do lodówki ot tak . Panujące w urządzeniu warunki sprawią bowiem, że ten szybko spleśnieje . Aby chronić go przed wilgocią, najlepiej wkładać go po kilka główek w papierowe torebki . Warzywu nie przysłuży się także towarzystwo marchwi, buraków i kapusty .
Optymalną temperaturą dla czosnku jest temperatura pokojowa . Miejsce powinno być także suche i przewiewne. Z tego względu idealnie jest trzymać czosnek zapleciony w warkoczach i powieszony gdzieś w kuchni . Nie dość, że długo pozostanie świeży, to jeszcze będzie pełnił funkcję dekoracyjną .
Warkocz czosnku należy powiesić główkami w dół . Robimy to w miejscu, które nie jest narażone na bezpośrednie padanie promieni słonecznych . Kolejne główki odcinamy wedle zapotrzebowania, zaczynając od góry. Tak przechowywany czosnek posłuży nam naprawdę długo .
Mama zdradziła mi też zapomniane metody przechowywania czosnku
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu stosowano inne metody przechowywania czosnku . Z niektórych z nich korzystała moja babcia, która całe życie spędziła na wsi . Sposoby te można z powodzeniem stosować także dziś . Dzięki nim warzywo pozostanie świeże i pachnące przez wiele tygodni .
Główki czosnku można zasypać w mące . W tym celu pudełko tekturowe wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy do niego grubą warstwę mąki . Główki czosnku układamy w niej tak, aby nie dotykały się wzajemnie . Tak przygotowane warzywa zasypujemy całkowicie kolejną partią mąki i przykrywamy pokrywką .
Mąką działa jako izolator, pochłaniający wilgoć . W tej samej roli możemy też użyć soli gruboziarnistej . Główki układamy warstwami w słoiku, przesypując je solą. Ten sposób pozwoli nam je trzymać przez bardzo długi czas .
Czosnek w oleju to kolejna doskonała metoda jego konserwacji . Warzywo należy podzielić na ząbki, a każdy z nich obrać . Następnie kroimy je na cienkie plasterki i przekładamy do czystego słoika .
Pokrojony czosnek w słoiku zalewamy olejem roślinnym . Możemy dodać do niego także ulubione zioła i przyprawy . Taki czosnek nabiera wyjątkowego aromatu, a przy tym stanowi szybki i pyszny dodatek do rozmaitych dań . A Wy który sposób na przechowywanie czosnku stosujecie najczęściej? Większość osób nie wie, że tej części czosnku lepiej nie jeść . Uniknij błędu i nie kupuj nigdy czosnku, który pochodzi z Chin .