Smakosze.pl

canva/congerdesign, Pixabay

Jak odróżnić chiński czosnek od polskiego? Ten szczegół jest najważniejszy

25 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czosnek jest zdrowym i smacznym dodatkiem do potraw. Polskie odmiany mają jednak przewagę nad produktem sprowadzanym z Chin. Rozpoznać je można po kolorze — z zewnątrz będą miały lekko różowe lub nawet fioletowe zabarwienie. Wyjaśniamy, dlaczego właśnie te główki warto wybierać.
 

Polski czosnek jest zdrowszy

Choć czosnek chiński wygląda dość ładnie — ma regularne ząbki, podobnej wielkości i śnieżnobiały kolor — zalet za wiele mu przypisać nie można. Przede wszystkim sprowadzana odmiana ma znacznie delikatniejszy smak niż polskie odpowiedniki. Trzeba go będzie zatem użyć więcej i koszt dodatnia przyprawy do dania wzrośnie.

Taki wyrób ma też znacznie mniej cennych składników odżywczych w porównaniu do rodzimych odmian. Nie bez znaczenia a będzie też fakt, że długo przechowywane ząbki czosnku polskiego po prostu wyschną lub zaczną kiełkować, podczas gdy produkt pochodzenia chińskiego spleśnieje i nie będzie nadawał się do użytku.

tani obiad z kapusty

Posiekaj kapustę i dodaj 2 jajka. W chwilę zrobisz pyszny obiad za grosze

CZYTAJ DALEJ

Kontrowersje wokół czosnku chińskiego

Za rezygnacją z zakupu czosnku chińskiego przemawiają nie tylko mniejsze korzyści ze spożycia i brak wyrazistego smaku. Transportowanie warzywa także ma wiele minusów. W wielu źródłach mówi się o poddawaniu czosnku zabiegom mającym zapobiec jego kiełkowaniu. Z pewnością też stosuje się odpowiednie środki przedłużające świeżość wyrobu.

Warto jednocześnie zaznaczyć, że w Chinach obowiązują inne normy dotyczące żywności i nie możemy mieć pewności, że czosnek z tamtego obszaru będzie równie bezpieczny co europejski. Pamiętajmy, że kupowanie lokalnych produktów zawsze będzie korzystniejsze zarówno dla środowiska, jak i dla naszego portfela.

Jak podawać czosnek?

Typowym wykorzystaniem czosnku jest podsmażanie go wraz z cebulą i budowanie dań na takiej bazie. Tu cenną wskazówką może być informacje, że posiekany czosnek wytwarza spore dawki działających prozdrowotnie związków chemicznych i — by w pełni skorzystać z jego mocy — warto go rozdrobnić na kilka minut przed planowanym przyrządzaniem dań.

Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji na temat przypraw. W tym artykule zdradzamy jak przygotować popularne mieszanki do dań. Z tego natomiast dowiecie się, czy można spożywać kiełkujący czosnek .

Czosnek polski jest lepszy.png
canva/colorvsbw
Sposób Okrasy na zakwas na żurek

Okrasa pokazał, jak robi zakwas na żurek. Ta sztuczka ułatwi wszystkim życie

CZYTAJ DALEJ
przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Koniec z tarciem ziemniaków. Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Znamy najtańszą sieć sklepów w Polsce. Najnowsze badania nie kłamią, Biedronka dopiero na 3 miejscu
Czytaj więcej >

Produkty

Polacy go pomijają, a jest bogaty w potas i wapń. Polecają go nawet dietetycy
Czytaj więcej >

Produkty

Kucharz zdradził prawdę o paprykarzu. Symbol Szczecina wcale nie pochodzi z Polski, mało kto o tym wie 
Czytaj więcej >

Produkty

Kupił w Żabce gotowe dania za 10 zł. Po otwarciu jednego z nich zamarł. „Wygląda to obrzydliwie”
Czytaj więcej >

Produkty

Pracownik Żabki poszedł na zakupy do Biedronki. Gdy zorientował się co zrobił, spalił się ze wstydu
Czytaj więcej >

Produkty

Para Młoda poniżyła właścicielkę cukierni. Nie mieści się w głowie, co powiedziała
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy kolor żółtka ma znaczenie? Większość osób nie zdaje sobie sprawy, zawsze zwracaj na to uwagę
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Zwiastuny jesieni, czyli grzyby, jabłka i dynie w polskiej kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Grzybiarze wynoszą z lasów koszyki pełne skarbów. „Kto czekał to wreszcie się doczekał"-pisze nadleśnictwo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tłumy ruszyły do Biedronki, tylko dziś olej dostaniesz tam za darmo. Wystarczy spełnić 2 warunki
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szał w internetowym sklepie Biedronki. Sieć rzuciła luksusowy sprzęt w niskiej cenie, ciężko uwierzyć
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy kolor żółtka ma znaczenie? Większość osób nie zdaje sobie sprawy, zawsze zwracaj na to uwagę
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Zwiastuny jesieni, czyli grzyby, jabłka i dynie w polskiej kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Grzybiarze wynoszą z lasów koszyki pełne skarbów. „Kto czekał to wreszcie się doczekał"-pisze nadleśnictwo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tłumy ruszyły do Biedronki, tylko dziś olej dostaniesz tam za darmo. Wystarczy spełnić 2 warunki
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szał w internetowym sklepie Biedronki. Sieć rzuciła luksusowy sprzęt w niskiej cenie, ciężko uwierzyć
Czytaj więcej >