Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jak odróżnić chiński czosnek od polskiego? Ten szczegół jest najważniejszy

Jak odróżnić chiński czosnek od polskiego? Ten szczegół jest najważniejszy

Czosnek polski
canva/congerdesign, Pixabay

Czosnek jest zdrowym i smacznym dodatkiem do potraw. Polskie odmiany mają jednak przewagę nad produktem sprowadzanym z Chin. Rozpoznać je można po kolorze — z zewnątrz będą miały lekko różowe lub nawet fioletowe zabarwienie. Wyjaśniamy, dlaczego właśnie te główki warto wybierać.
 

Polski czosnek jest zdrowszy

Choć czosnek chiński wygląda dość ładnie — ma regularne ząbki, podobnej wielkości i śnieżnobiały kolor — zalet za wiele mu przypisać nie można. Przede wszystkim sprowadzana odmiana ma znacznie delikatniejszy smak niż polskie odpowiedniki. Trzeba go będzie zatem użyć więcej i koszt dodatnia przyprawy do dania wzrośnie.

Taki wyrób ma też znacznie mniej cennych składników odżywczych w porównaniu do rodzimych odmian. Nie bez znaczenia a będzie też fakt, że długo przechowywane ząbki czosnku polskiego po prostu wyschną lub zaczną kiełkować, podczas gdy produkt pochodzenia chińskiego spleśnieje i nie będzie nadawał się do użytku.

Posiekaj kapustę i dodaj 2 jajka. W chwilę zrobisz pyszny obiad za grosze

Kontrowersje wokół czosnku chińskiego

Za rezygnacją z zakupu czosnku chińskiego przemawiają nie tylko mniejsze korzyści ze spożycia i brak wyrazistego smaku. Transportowanie warzywa także ma wiele minusów. W wielu źródłach mówi się o poddawaniu czosnku zabiegom mającym zapobiec jego kiełkowaniu. Z pewnością też stosuje się odpowiednie środki przedłużające świeżość wyrobu.

Warto jednocześnie zaznaczyć, że w Chinach obowiązują inne normy dotyczące żywności i nie możemy mieć pewności, że czosnek z tamtego obszaru będzie równie bezpieczny co europejski. Pamiętajmy, że kupowanie lokalnych produktów zawsze będzie korzystniejsze zarówno dla środowiska, jak i dla naszego portfela.

Jak podawać czosnek?

Typowym wykorzystaniem czosnku jest podsmażanie go wraz z cebulą i budowanie dań na takiej bazie. Tu cenną wskazówką może być informacje, że posiekany czosnek wytwarza spore dawki działających prozdrowotnie związków chemicznych i — by w pełni skorzystać z jego mocy — warto go rozdrobnić na kilka minut przed planowanym przyrządzaniem dań.

Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji na temat przypraw. W tym artykule zdradzamy jak przygotować popularne mieszanki do dań. Z tego natomiast dowiecie się, czy można spożywać kiełkujący czosnek.

Czosnek polski jest lepszy.png
canva/colorvsbw