Smakosze.pl Przepisy Zdradziła sekret idealnego farszu do pierogów. Tak zrobione ruskie smakują obłędnie
Fot. Shutterstock/Lartos_82

Zdradziła sekret idealnego farszu do pierogów. Tak zrobione ruskie smakują obłędnie

4 lipca 2024

Dla wielu smakoszy pierogi ruskie są tymi najbardziej ulubionymi. Jak zrobić idealny farsz do pierogów ruskich? Sekretem podzieliła się znana z serwisu YouTube Kobieta z zachodu. Z jej wiedzy warto skorzystać.

Pierogi ruskie pełne smaku

Do jedzenia pierogów nikogo nie trzeba namawiać . Lubimy te z mięsem, kapustą i grzybami, czy na słodko. Wiele osób przepada za pierogami ruskimi.

Teraz można je przyrządzić z idealnym farszem . Wszystko dlatego, że popularna youtuberka zdradziła sekret farszu do pierogów ruskich.

Farsz jest wyjątkowy ze względu na podsmażanie cebulki na smalcu ze skwarkami. To właśnie ten sposób gwarantuje idealny smak . Przepis znajdziesz na kanale YouTube Kobieta z zachodu. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

smalec ze skwarkami
Fot. Canva/joannawnuk
To mój ulubiony przepis na sernik. Wersja z jagodami bije inne na głowę, musisz spróbować

Jak zrobić farsz do pierogów ruskich?

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 400 g twarogu
  • sól
  • pieprz
  • smalec do podsmażenia cebuli

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Powinny pozostać delikatnie twarde. Następnie odcedź je z wody.

Cebulę drobno pokrój. Rozgrzej smalec ze skwarkami i usmaż na nim warzywo. Smalec sprawia, że cebula ma innym smak i kolor . Warto użyć tego wytopionego, a nie ze sklepu.

Cebulę usmaż na złoty kolor i dodaj do ziemniaków. Dodaj jeszcze sól, ugnieć i wymieszaj . Dołóż swojski twaróg, połącz wszystko na jednolitą masę. Farsz jest już gotowy na nałożenia do pierogów .

Farsz, który nie ma sobie równych

Farsz do pierogów ruskich ma wyjątkowy smak. Zawdzięcza go podsmażaniu cebuli na smalcu ze skwarkami.

Najlepiej w tym przepisie sprawdzi się smalec wytopiony samodzielnie w domu . Taki produkt robi się łatwo i z tanich składników. Jeśli nie masz zapasu domowego smalcu, warto zrobić go choćby na potrzeby tego przepisu . Sama przekonasz się, że warto.

Pisaliśmy o sztuczce z bananami, którą warto wypróbować w kuchni. Podawaliśmy najlepszy sposób na soczyste kotlety mielone.

pierogi ruskie
Fot. Canva/KSevschenko

Źródło: YouTube/kobietazzachodu8037

Zdjęcia: screen YouTube/kobietazzachodu8037

Zawijam mięso w folię i wkładam do piekarnika. Ta domowa kiełbasa nie ma sobie równych
Bosacka sprawdziła skład uwielbianych parówek. To co znalazła na etykiecie kompletnie ją zaskoczyło
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy