Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zawijam mięso w folię i wkładam do piekarnika. Ta domowa kiełbasa nie ma sobie równych
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.07.2024 14:07

Zawijam mięso w folię i wkładam do piekarnika. Ta domowa kiełbasa nie ma sobie równych

domowa kiełbasa
Fot. YouTube/SPROBUJEMY

Domowa kiełbasa jest nie tylko smaczna, ale też łatwa w przygotowaniu. Zrobisz ją bez wędzenia czy parzenia. Wystarczy zawinąć mięso w folię i włożyć do piekarnika. Wyjdzie prawdziwy rarytas, który zjesz z apetytem. 

Domowa kiełbasa nie ma sobie równych

Lubisz smak kanapek z kiełbasą? Taka przekąska jest prosta i pyszna. Zwykle kiełbasę kupowałam w sklepie, jednak od jakiegoś czasu to się zmieniło. Wszystko za sprawą tego przepisu na domową kiełbasę. 

Robię ją w prosty sposób. Wystarczy, że zawinę mięso w folię i włożę do piekarnika. Nie jest tu potrzebne wędzenie czy parzenie. Wystarczy maszynka do mięsa z odpowiednią nakładką. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Spróbujemy. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

mielenie mięsa.jpg
Fot. Canva/Andrei_Trentea
Bosacka sprawdziła skład uwielbianych parówek. To co znalazła na etykiecie kompletnie ją zaskoczyło

Jak zrobić domową kiełbasę z piekarnika?

Składniki:

  • 400 g wołowiny
  • 600 g karkówki
  • czosnek
  • 9 g soli peklowej
  • 9 g soli zwykłej
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki kolendry
  • 50 ml wody

Karkówkę i wołowinę pokrój na kawałki. Potem zmiel mięso na średnich oczkach maszynki. Zmiel też 4 ząbki czosnku. Następnie zmielone mięso przełóż do miski i wsyp dwa rodzaje soli. Sól peklowa zapewnia dłuższą świeżość kiełbasie

Wsyp przyprawy, a ziele angielskie rozgnieść w moździerzu. Teraz wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej wodę i dalej mieszaj. Woda doda soczystości kiełbasy. 

Osłonki namocz przez kilka minut i nabijaj w nie mięso. Użyj do tego maszynki do mielenia mięsa z odpowiednią nakładką. 

Domową kiełbasę zjesz z apetytem

Kiełbasę ponakłuwaj, by pozbyć się powietrza. Piekarnik rozgrzej do 90 stopni i kiełbasę piecz około 3 godzin. Temperatura kiełbasy w środku ma około 70 stopni. Po upieczeniu schłodź domową kiełbasę w zimnej wodzie. 

Domowa kiełbasa w smaku jest bardzo delikatna, pyszna i będzie doskonałym dodatkiem do kanapek. Możesz użyj jej też do zapiekanek oraz innych dań. Skorzystaj z tego prostego przepisu, bo naprawdę warto. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić faszerowaną cukinię. Radziliśmy, jak gotować fasolkę szparagową, by nie była łykowata. 

domowa kiełbasa
 Fot. YouTube/SPROBUJEMY

Źródło: YouTube/SPROBUJEMY

Zdjęcia: screen YouTube/SPROBUJEMY