Zawijam mięso w folię i wkładam do piekarnika. Ta domowa kiełbasa nie ma sobie równych
![domowa kiełbasa](https://images.iberion.media/images/1920/domowa_kielbasa_c4907fc171.jpg)
Domowa kiełbasa jest nie tylko smaczna, ale też łatwa w przygotowaniu. Zrobisz ją bez wędzenia czy parzenia. Wystarczy zawinąć mięso w folię i włożyć do piekarnika. Wyjdzie prawdziwy rarytas, który zjesz z apetytem.
Domowa kiełbasa nie ma sobie równych
Lubisz smak kanapek z kiełbasą? Taka przekąska jest prosta i pyszna. Zwykle kiełbasę kupowałam w sklepie, jednak od jakiegoś czasu to się zmieniło. Wszystko za sprawą tego przepisu na domową kiełbasę.
Robię ją w prosty sposób. Wystarczy, że zawinę mięso w folię i włożę do piekarnika. Nie jest tu potrzebne wędzenie czy parzenie. Wystarczy maszynka do mięsa z odpowiednią nakładką. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Spróbujemy. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![mielenie mięsa.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/mielenie_miesa_10611bd35d.jpg)
Jak zrobić domową kiełbasę z piekarnika?
Składniki:
- 400 g wołowiny
- 600 g karkówki
- czosnek
- 9 g soli peklowej
- 9 g soli zwykłej
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki kolendry
- 50 ml wody
Karkówkę i wołowinę pokrój na kawałki. Potem zmiel mięso na średnich oczkach maszynki. Zmiel też 4 ząbki czosnku. Następnie zmielone mięso przełóż do miski i wsyp dwa rodzaje soli. Sól peklowa zapewnia dłuższą świeżość kiełbasie.
Wsyp przyprawy, a ziele angielskie rozgnieść w moździerzu. Teraz wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej wodę i dalej mieszaj. Woda doda soczystości kiełbasy.
Osłonki namocz przez kilka minut i nabijaj w nie mięso. Użyj do tego maszynki do mielenia mięsa z odpowiednią nakładką.
Domową kiełbasę zjesz z apetytem
Kiełbasę ponakłuwaj, by pozbyć się powietrza. Piekarnik rozgrzej do 90 stopni i kiełbasę piecz około 3 godzin. Temperatura kiełbasy w środku ma około 70 stopni. Po upieczeniu schłodź domową kiełbasę w zimnej wodzie.
Domowa kiełbasa w smaku jest bardzo delikatna, pyszna i będzie doskonałym dodatkiem do kanapek. Możesz użyj jej też do zapiekanek oraz innych dań. Skorzystaj z tego prostego przepisu, bo naprawdę warto. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić faszerowaną cukinię. Radziliśmy, jak gotować fasolkę szparagową, by nie była łykowata.
![domowa kiełbasa](https://images.iberion.media/images/origin/domowa_kielbasa_2ef9af7689.jpg)
Źródło: YouTube/SPROBUJEMY
Zdjęcia: screen YouTube/SPROBUJEMY
![kurczak](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak_df4debd88c.jpg)
![kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior_f467abb20a.jpg)
![zapiekanka z ziemniaków](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka_z_ziemniakow_980ec38e56.jpg)
![obiad z szynki wieprzowej](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_z_szynki_wieprzowej_5794ee61ab.jpg)
![kurczak](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak_b99500519e.jpg)
![ciasto z bitą śmietaną i wisienką](https://images.iberion.media/images/origin/wiezinka_na_torcie_ee09a36b56.jpg)
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_schabowe_a51aeccd37.jpg)
![zupa z kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_kalarepy_d6ea42703b.jpg)
![szynka pieczona](https://images.iberion.media/images/origin/szynka_pieczona_7bd722ecbd.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_b2a5271d8d.jpg)
![krojenie pora](https://images.iberion.media/images/origin/por_8ba1d80309.jpg)
![zalewanie frytek colą](https://images.iberion.media/images/origin/frytki_z_cola_fb8223460b.jpg)
![fasolka szparagowa](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_szparagowa_15bc68646d.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego z dodatkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_94301a5bb5.jpg)
![makaron](https://images.iberion.media/images/origin/makaron_ffea9bd379.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_z_cukinii_7c6e7b3ec4.jpg)
![jajka na mięsie mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/klops1_238cd0bf93.jpg)
![ciasto z jabłkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_jablkami_eb91d77bc8.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_4ee2976e29.jpg)
![sałatka na grilla](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_a8f52d512f.jpg)
![obiad](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_cf9160d391.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_c7f206a2cb.jpg)
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_schabowe_a51aeccd37.jpg)
![faszerowania cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_856f91e732.jpg)
![kapusta z kefirem](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta_169c3d8d13.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_44d8fec998.jpg)
![Kanapki z PRL](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_07_06_T125448_663_04091c02ec.jpg)
![Folia aluminiowa, ocet](https://images.iberion.media/images/origin/Patelnia_5f83314b3d.jpg)
![Zapiekanka z cukinii Marta Lewandowska](https://images.iberion.media/images/origin/Zapiekanka_z_cukinii_Marta_Lewandowska_028138e237.png)
![babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/babeczki_bez_pieczenia_141bfb90bc.jpg)
![Dorada z grilla](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_07_02_T160143_066_6c355f7b92.jpg)
![ogórki małolsolne bez zalewy](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_e60ffe868c.jpg)
![walfe z PRL pischinger](https://images.iberion.media/images/origin/wafle_z_PRL_f883c13e43.jpg)
![obieranie bobu](https://images.iberion.media/images/origin/obieranie_bobu_e416010ad8.jpg)
![Ciasto bez pieczenia z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_z_owocami_13dc4e99a7.jpg)