Zdrowa, dodająca energii nocna owsianka. Zrób wieczorem, a rankiem czeka cię gotowe śniadanie
Owsianka jest niezwykle sycącym posiłkiem pozwalającym dobrze rozpocząć dzień. Warto wiedzieć, że wcale nie trzeba jej gotować. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać dzień wcześniej i wstawić do lodówki.
Choć owsianka może kojarzyć się z niesmacznymi, rozpadającymi się płatkami, warto dać jej drugą szansę. Zwłaszcza że możemy ją bardzo prosto przygotować jeszcze wieczorem. Rano zamiast pospiesznego gotowania po prostu wyjmiemy ją z lodówki. Spróbujecie?
Przepis na wyśmienitą nocną owsiankę z owocami
Z podanych proporcji przygotujecie dwie porcje owsianki.
Składniki:
-
70 g płatków owsianych górskich
-
150 g gęstego jogurtu naturalnego
-
pół szklanki mleka
-
1 łyżeczka miodu
-
mus owocowy
-
świeże owoce
-
ulubione orzechy
Przygotowanie:
Płatki owsiane wsypujemy do miski. Dodajemy jogurt, mleko oraz miód. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W tym czasie płatki zmiękną.
Po wyjęciu z lodówki owsiankę ponownie mieszamy i przenosimy ją do miseczek, układając warstwami na zmianę z musem owocowym. Dodajemy świeże owoce i orzechy. Smacznego.
Wskazówki:
-
Warto korzystać z sezonowych produktów. Zimą polecamy owsiankę z k armelizowanym bananem , duszonym jabłkiem z cynamonem czy gruszką i orzechami włoskimi. Doskonały będzie też mus dyniowy .
-
Jeżeli pominiemy miód, owsiankę będzie można podać w wersji wytrawnej. Żeby jednak była smaczna lepiej będzie ją podgrzać i wzbogacić co najmniej o sól i pieprz.
-
Nocną owsiankę bardzo prosto jest zweganizować. Wystarczy nabiał krowi zamienić na sojowy, a miód zastąpić syropem klonowym.
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego warto dodać majonez do zupy pomidorowej? Powód może zaskoczyć
-
Jak zrobić kultowego Coleslawa? Surówkę z KFC zna niemal każdy Polak
-
Delikatne gołąbki według przepisu Anny Lewandowskiej. Jedz bez wyrzutów sumienia
Źródło: ugotowac