Smakosze.pl Przepisy Zdrowa, dodająca energii nocna owsianka. Zrób wieczorem, a rankiem czeka cię gotowe śniadanie
canva/Vladislav Nosick

Zdrowa, dodająca energii nocna owsianka. Zrób wieczorem, a rankiem czeka cię gotowe śniadanie

11 marca 2022

Owsianka jest niezwykle sycącym posiłkiem pozwalającym dobrze rozpocząć dzień. Warto wiedzieć, że wcale nie trzeba jej gotować. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać dzień wcześniej i wstawić do lodówki.

Choć owsianka może kojarzyć się z niesmacznymi, rozpadającymi się płatkami, warto dać jej drugą szansę. Zwłaszcza że możemy ją bardzo prosto przygotować jeszcze wieczorem. Rano zamiast pospiesznego gotowania po prostu wyjmiemy ją z lodówki. Spróbujecie?

Przepis na wyśmienitą nocną owsiankę z owocami

Z podanych proporcji przygotujecie dwie porcje owsianki.

Składniki:

  • 70 g płatków owsianych górskich

  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego

  • pół szklanki mleka

  • 1 łyżeczka miodu

  • mus owocowy

  • świeże owoce

  • ulubione orzechy

Przygotowanie:

Płatki owsiane wsypujemy do miski. Dodajemy jogurt, mleko oraz miód. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W tym czasie płatki zmiękną.

Po wyjęciu z lodówki owsiankę ponownie mieszamy i przenosimy ją do miseczek, układając warstwami na zmianę z musem owocowym. Dodajemy świeże owoce i orzechy. Smacznego.

Wskazówki:

  • Warto korzystać z sezonowych produktów. Zimą polecamy owsiankę z k armelizowanym bananem , duszonym jabłkiem z cynamonem czy gruszką i orzechami włoskimi. Doskonały będzie też mus dyniowy .

  • Jeżeli pominiemy miód, owsiankę będzie można podać w wersji wytrawnej. Żeby jednak była smaczna lepiej będzie ją podgrzać i wzbogacić co najmniej o sól i pieprz.

  • Nocną owsiankę bardzo prosto jest zweganizować. Wystarczy nabiał krowi zamienić na sojowy, a miód zastąpić syropem klonowym.

Mus jabłkowy do owsianki warto wzbogacić o przyprawy korzenne
Mus jabłkowy do owsianki warto wzbogacić o przyprawy korzenne

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ugotowac

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy