Zdrowe i łatwo dostępne, a Polacy je pomijają. Jest 100 razy lepsze niż wieprzowina i kurczak
Cudze chwalicie, swego nie znacie. Polska przoduje w produkcji mięsa, które przez rodaków jest kompletnie ignorowane. Zamiast cieszyć krajanów, jest sprzedawane na zachód, gdzie bardziej się je docenia. Rozejrzyj się podczas zakupów, może masz je w zasięgu ręki.
Zdrowe mięso z Polski
Mięso jest ważnym elementem naszej diety . Jednak przeważnie sięgamy po wieprzowinę, kurczaka, czy wołowinę. Warto przypomnieć sobie o gęsinie, która jest zdrowym mięsem, a do tego hodowanym na wielką skalę w Polsce . Nasz kraj jest czołowym producentem gęsiny w Unii Europejskiej.
Zagraniczni konsumenci bardzo sobie cenią to mięso. Polska, choć jest liderem w produkcji gęsiny, to głównie ją eksportuje. W kraju tego zdrowego mięsa jemy stanowczo zbyt mało . Jest ono droższe od kurczaków, kaczek, czy indyków. Jednak wartości gęsiny sprawiają, że jest ona nazywana supermięsem . Powinniśmy jej spróbować i przyrządzić w pyszny sposób.
Gęsina nie tylko na Św. Marcina
Gęsinę , gdy już jadamy, to przeważnie na Św. Marcina . To mięso powinno częściej gościć na naszych stołach, bo jest bogate w wartościowe białko i nienasycone tłuszcze oraz witaminę B 12. Gęsina zawiera też selen i żelazo. Zwykle jest hodowane w tradycyjny sposób, dlatego nie zawiera antybiotyków i hormonów.
Jakie korzyści daje jedzenie gęsiny? Spożywanie tego zdrowego mięsa wspiera odporność, układ sercowo-naczyniowy i jest doskonałe w walce z anemią. Niestety roczne spożycie gęsiny w Polsce to tylko 300 g/osobę. Mięso jest uwielbiane w Niemczech. Warto przypomnieć sobie o tym szlachetnym i zdrowym mięsie.
Zdrowe mięso na obiad
Gęsina bogata jest w aminokwasy, które budują mięśnie, wspierają odporność i regenerują nasz organizm. To zdrowe mięso jest też świetnym źródłem kwasu oleinowego, który obniża “zły” cholesterol LDL. Natomiast witaminy z grupy B wspierają nasz układ nerwowy i metabolizm.
Gęsina w porównaniu do kurczaka, czy indyka, wyróżnia się wyrazistym smakiem. Dostarczy nam też antyoksydantów i spowolni proces starzenia się organizmu. To zdrowe mięso najlepiej upiec z jabłkami lub podać z czerwoną kapustą. Będzie smakować też z kopytkami i pieczonymi ziemniakami . Taki obiad wyjdzie nam na zdrowie. Pisaliśmy, jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia. Polecaliśmy “smoczą herbatę” na odchudzanie.
Źródło: planeta.pl, filarybiznesu.pl