Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Koniec z tarciem ziemniaków. Placki ziemniaczane można zrobić o wiele szybciej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.01.2025 13:25

Koniec z tarciem ziemniaków. Placki ziemniaczane można zrobić o wiele szybciej

placki ziemniaczane na patelni
fot. Canva

Placki ziemniaczane kwalifikowałyby się jako szybka przekąska, gdyby nie jeden problem: czas ścierania ziemniaków. Czy proces ten można przyspieszyć? Tak, jest na to wręcz kilka sposobów.

Szybkie placki ziemniaczane bez tarcia

Mycie ziemniaków, obieranie ich, a następnie ścieranie na tarce o drobnych okach – wszystko to może zniechęcić do przygotowywania tego pysznego dania. Kiedy mozolnie pocieramy kartoflem o tarkę, przychodzi nam do głowy pytanie, czy można przygotować placki ziemniaczane z innych ziemniaków, zwłaszcza – z ugotowanych. Oczywiście, że można, choć trzeba liczyć się ze zmienionym efektem.

Placki z ugotowanych ziemniaków są bardziej puszyste i odczuwalnie mniej tłuste. Nie znaczy to, że tłuszczu do smażenia w nich nie ma – po prostu zupełnie inaczej go wypijają. Faktura placków z ugotowanych kartofli jest gładsza, nie ma w nich grudek, nie są też tak wilgotne.

stosik placków ziemniaczanych

Żaden sernik, żaden makowiec. Ciasto „Błyskotka” od Heni bije je na głowę

Jak nie trzeć ziemniaków na placki

Poniżej prezentujemy przepis na placki z gotowanych ziemniaków. Jeśli jednak chcemy uniknąć tarcia, a zrobić przekąskę z surowych kartofli, warto spróbować sięgnąć po blender kielichowy albo sokowirówkę. Trzeba tylko pamiętać, by przed blendowaniem pokroić bulwy w małą kostkę. Odradzamy przy tym używanie ręcznego blendera, który raczej nie poradzi sobie z tym zadaniem.

Składniki

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz, majeranek, tymianek

Placki z ugotowanych ziemniaków

Ugotowane ziemniaki wkładamy do miski. Tłuczkiem rozbijamy je na gładką masę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy ją do ziemniaków.

Do miski dosypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Przyprawiamy, wybijamy jajko. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, najlepiej masło klarowane. Masa na placki z ugotowanych ziemniaków jest bardziej zwarta, więc należy formować je rękami przed ułożeniem na tłuszczu. Smażymy, aż będą złociste z obu stron.

Wypróbuj też przepisy Ani Lewandowskiej na galaretkę drobiową i Ewy Wachowicz na rybę w cieście francuskim.

smażone placki ziemniaczane