Zdrowsze niż cytryny i pomarańcze. Tylko dzisiaj kupisz za grosze w Lidlu
Od później jesieni do wczesnej wiosny przypada czas świetności cytrusów. Choć najlepiej znamy spośród nich pomarańcze, grejpfruty i cytryny, świat ten jest o wiele bogatszy. Mniej rozpoznawalna odmiana kosztuje teraz w Lidlu o wiele mniej.
Promocja w Lidlu
Owocami cytrusowymi warto interesować się zwłaszcza zimą i na przedwiośniu , i to z kilku powodów. Po pierwsze, jakkolwiek nieintuicyjnie to brzmi, to właśnie wtedy przypada na nie sezon. Przyjeżdżają do nas z Południa, a to właśnie wtedy znacznie lepiej sprowadzać świeże produkty. Latem oszczędzamy w końcu pieniądze, jedząc nasze lokalne jabłka, truskawki czy śliwki.
Kolejny argument dotyczy zdrowia. Choć na zimę mówimy legendarne „addio” nie tylko pomidorom, lecz także owocom, to jednak potrzebujemy zawartych w roślinach witamin, i to bardziej niż kiedykolwiek . I tu cytrusy przychodzą zdecydowanie z pomocą. Nie tylko cytryny, lecz także inne, w tym te mniej znane.

Pomelony w Lidlu
Do tych ostatnich należy pomelo, który właśnie wylądował w Lidlu w całkiem atrakcyjnej cenie . Kupowany na wagę, kosztuje o połowę mniej niż zazwyczaj, czyli 7 zł bez grosza. Żeby skorzystać z promocji należy jednak spełnić warunki.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Za pół ceny kupią pomelona posiadacze aplikacji Lidl Plus, którzy dodatkowo zadadzą sobie trud, by aktywować w niej kupon. Oferta dotyczy maksymalnie 3 kilogramów owocu. Promocja kończy się w środę 5 marca .

Promocja na pomelo
Czy warto z niej skorzystać? Oczywiście, i to bez względu na to, czy owoc ten jest nam znany, czy nie. Jest przecież obecny na półkach dyskontów już od jakiegoś czasu i nie wszystkim trzeba go przedstawiać. Przypomnijmy jednak.
Pomelo to inaczej pomarańcza olbrzymia to krewniak dobrze znanych nam cytrusów – cytryn , limonek czy mandarynek. Jego owoce są znacznie większe od większości z nich i tylko grejpfrut może równać się z nim pod względem rozmiaru. Skóra jest gruba, ale miąższ pod nią jest bardzo mięsisty i dość twardy, choć soczysty. Dlatego przy jedzeniu daje zupełnie inne doznania.

Jak i dlaczego warto jeść pomelo?
Pomelo bardzo łatwo jest obrać, a potem podzielić na cząstki. Ich okrywa jest dość twarda, a sam miąższ suchy, dlatego bez problemu możemy go zwyczajnie wyłuskać . Jak na owoce cytrusowe, te są niemal chrupiące, a to bardzo ciekawe urozmaicenie rodziny tych roślin.
Pomelony zawierają bardzo dużo witaminy C , lecz także karotenoidów i polifenoli. Mają więc działanie przeciwutleniające, a to hamuje rozwój przewlekłych chorób i procesy starzenia się komórek. Warto jednak pamiętać, że podobnie jak jego krewny grejpfrut, także pomelo powoduje mocniejsze wchłanianie się niektórych leków . Owocu tego, ani sałatek czy deserów z jego udziałem, nie jemy więc przez kilka godzin po przyjęciu ich.
Wypróbuj też przepisy na naleśniki bez mąki i zupę fasolową .
