Każda babcia zna przepis na tę zupę fasolową. Garnek znika w kilka minut

Zupa to danie, na które istnieje wiele sprawdzonych przepisów. Są takie, które wszyscy dobrze znamy, ale również takie, które dopiero poznajemy. I warto to robić, ponieważ próbowanie nowych smaków i eksperymentowanie w kuchni jest bardzo ważne. Tym razem chcemy Was zabrać w przeszłość i przypomnieć Wam o istnieniu przepysznej zupy, którą świetnie znają nasze Babcie.
Zupy przysmakiem Polaków
Zupa to obowiązkowy element dwudaniowego obiadu. Jest ona zawsze podawana przed daniem głównym. W Polsce najpopularniejszymi zupami są zdecydowanie rosół, pomidorowa, żurek czy też krupnik. Dlatego też są one najbardziej znane za granicą jeśli chodzi o polskie potrawy. W naszej kuchni pojawia się coraz więcej przepisów, które są stale urozmaicane.

Warto przypominać na bieżąco przepisy na zupy z dawnych lat, które były gotowane szczególnie przez nasze Babcie. Jedną z nich jest zupa fasolowa.

Zupa fasolowa od Heni
Henia Foks zaproponowała swój własny przepis na zupę fasolową, który z pewnością świetnie się sprawdzi. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1,5 litra wywaru mięsnego lub rosołu
- 250 g suszonej fasoli
- 50 g boczku wędzonego
- 250 g kiełbasy
- 1 cebula
- sól pieprz majeranek
- 4 ziele angielskie
- 2 liście laurowy
- włoszczyzna: 1 marchew 1 pietruszka 1/2 seler 3 ziemniaki
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować zupę fasolową z przepisu Heni?
Przepis na zupę fasolową od Heni Foks jest bardzo prosty w realizacji, a efekt w postaci dobrego smaku sprawi, że to danie na stałe zagości w waszej kuchni.
W pierwszej kolejności gotujemy fasolę do miękkości, którą najlepiej wcześniej namoczyć, najlepiej zostawić tak na całą noc. Następnie kroimy wszystkie warzywa, kiełbasę i boczek w kostkę. Warzywa przekładamy do gotującego się wywaru, za to kiełbasę, cebulkę i boczek smażymy na rozgrzanej patelni.

Kiedy warzywa będą miękkie, wrzucamy ugotowaną fasoli, a także przesmażone składniki z patelni. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną zupę fasolową przekładamy na talerz i delektujemy się jej smakiem.
Sprawdź przepis na pyszne ciasto “Sułtan”. Zobacz, co powinno się znaleźć w koszyczku wielkanocnym.





































