Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Każda babcia zna przepis na tę zupę fasolową. Garnek znika w kilka minut
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 05.03.2025 08:59

Każda babcia zna przepis na tę zupę fasolową. Garnek znika w kilka minut

Pyszna zupa fasolowa
Fot. YouTube/Henia Foks

Zupa to danie, na które istnieje wiele sprawdzonych przepisów. Są takie, które wszyscy dobrze znamy, ale również takie, które dopiero poznajemy. I warto to robić, ponieważ próbowanie nowych smaków i eksperymentowanie w kuchni jest bardzo ważne. Tym razem chcemy Was zabrać w przeszłość i przypomnieć Wam o istnieniu przepysznej zupy, którą świetnie znają nasze Babcie. 

Zupy przysmakiem Polaków

Zupa to obowiązkowy element dwudaniowego obiadu. Jest ona zawsze podawana przed daniem głównym. W Polsce najpopularniejszymi zupami są zdecydowanie rosół, pomidorowa, żurek czy też krupnik. Dlatego też są one najbardziej znane za granicą jeśli chodzi o polskie potrawy. W naszej kuchni pojawia się coraz więcej przepisów, które są stale urozmaicane. 

Cztery różne zupy
Fot. Canva/cometary

Warto przypominać na bieżąco przepisy na zupy z dawnych lat, które były gotowane szczególnie przez nasze Babcie. Jedną z nich jest zupa fasolowa

Fasola umieszczona w głębokim talerzu
Fot. Canva/Michelle Lee Photography
Sypnij do każdego obiadu, ta przyprawa cię odchudzi. Kilogramy zaczną spadać jak szalone

Zupa fasolowa od Heni

Henia Foks zaproponowała swój własny przepis na zupę fasolową, który z pewnością świetnie się sprawdzi. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 1,5 litra wywaru mięsnego lub rosołu 
  • 250 g suszonej fasoli 
  • 50 g boczku wędzonego 
  • 250 g kiełbasy 
  • 1 cebula 
  • sól pieprz majeranek 
  • 4 ziele angielskie 
  • 2 liście laurowy 
  • włoszczyzna: 1 marchew 1 pietruszka 1/2 seler 3 ziemniaki 

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować zupę fasolową z przepisu Heni?

Przepis na zupę fasolową od Heni Foks jest bardzo prosty w realizacji, a efekt w postaci dobrego smaku sprawi, że to danie na stałe zagości w waszej kuchni. 

W pierwszej kolejności gotujemy fasolę do miękkości, którą najlepiej wcześniej namoczyć, najlepiej zostawić tak na całą noc. Następnie kroimy wszystkie warzywa, kiełbasę i boczek w kostkę. Warzywa przekładamy do gotującego się wywaru, za to kiełbasę, cebulkę i boczek smażymy na rozgrzanej patelni. 

Składniki na zupę fasolową
Fot. YouTube/Henia Foks

Kiedy warzywa będą miękkie, wrzucamy ugotowaną fasoli, a także przesmażone składniki z patelni. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. 

Tak przygotowaną zupę fasolową przekładamy na talerz i delektujemy się jej smakiem

Sprawdź przepis na pyszne ciasto “Sułtan”. Zobacz, co powinno się znaleźć w koszyczku wielkanocnym