Zdrowy obiad na szybko od Strzelczyka. Bez tłuszczu, robi się chwilę, a smakuje wybornie
Tomasz Strzelczyk prezentuje nam przeważnie tradycyjną kuchnię polską w niezwykle pieczołowitych odsłonach. Tym razem pokazał szybki obiad z pieczonej piersi kurczaka z kaszą i warzywami. To lekkie danie, które odnajdzie się świetnie na diecie redukcyjnej i wśród osób dbających o układ krążenia i trawienny.
Kasza i pierś z kurczaka
Przepis Strzelczyka jest wyjątkowo niskotłuszczowy . Przygotowuje się go bowiem w piekarniku, a nie poprzez smażenie. Używamy więc tylko kilku kropel tłuszczu do zamarynowania mięsa. W dodatku może to być zdrowa oliwa z oliwek, która do obróbki na patelni się nie nadaje.
Kurczaka łączymy z warzywami i pęczakiem. Przez to obiad jest bardzo zdrowy, ma niski indeks glikemiczny i rozsądną ilość kalorii . A przy tym jest niezwykle szybki w przygotowaniu.
![kurczak z naczynia zaroodpornego](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak5_d1076610d6.jpg)
Zdrowy i szybki obiad od Strzelczyka
Tomasz Strzelczyk zaznacza, że pęczak, którego używa do obiadu , został wcześniej trzykrotnie wypłukany. To doby zwyczaj, bo warunki przechowywania kasz i podobnych sypkich produktów w silosach nie gwarantują, że zapakowana porcja będzie wolna od niepożądanych dodatków.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 3 duże piersi kurczaka
- 200 g pęczaku
- 200 g mrożonych warzyw
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
![mrożone warzywa](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak4_c2e02769f9.jpg)
Pieczony drób na zdrowy obiad
Pęczak trzykrotnie płuczemy. Odcedzamy na sitku i odstawiamy na chwilę. Pęczak w tym czasie lekko napęcznieje .
Piersi z kurczaka czyścimy, układamy na talerzu i posypujemy solą i pieprzem. Obficie przyprawiamy ziołami. Polewamy oliwą i masujemy, by wetrzeć smaki w mięso.
![marynowany kurczak](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak2_a62a18089b.jpg)
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy pęczak. Wyrównujemy jego warstwę. Na wierzchu układamy piersi kurczaka .
Wszystko przykrywamy mrożonymi warzywami. W szklance wody rozpuszczamy łyżkę soli. Zalewamy nią potrawę delikatnie, by nie przemieszać za bardzo i nie opłukać mięsa.
Naczynie żaroodporne nakrywamy. Wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podajemy gorącą pierś w plastrach z kaszą z warzywami jako dodatkiem .
Wypróbuj też przepisy na faworki z jogurtem i słoneczne kotlety z kurczaka .
![danie z kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak3_95887686a3.jpg)