Weź marchewkę i kapustę i zalej tym sosem. Domowy coleslaw wyjdzie o wiele lepszy niż w KFC
Sałatkę coleslaw kojarzymy z siecią fast foodów, ale tak naprawdę to kultowa amerykańska potrawa. Dobrze przyrządzona jest pyszna i bardzo zdrowa. Ale jeśli dobrze przyrządzona – to w domu, według dobrego przepisu, takiego jak ten.
Domowy coleslaw
Nazywamy go po polsku: Kolesław, i traktujemy jak swojego. Najprawdopodobniej jej nazwa pochodzi od holenderskiego słowa oznaczającego kapustę. I że razem z żeglarzami z Niderlandów przypłynęła ona do Stanów, gdzie stała się narodowym przysmakiem.
Mówimy na nią „sałatka”, ale coleslaw to jedna z najbliższych potraw międzynarodowej kuchni, do której można by zastosować swojskie słowo surówka. Kapusta i marchewka to klasyczne zestawienie surówkowe i bardzo zdrowa kompozycja. Pasuje nie tylko do hamburgerów i pikantnych skrzydełek, lecz także każdego innego obiadu, do którego serwujemy właśnie surówki.
Afera z Lidlem, w sprawę zamieszany jest kościół. „Ogłosimy bojkot wszystkich sklepów”Surówka po amerykańsku
Sekretem udanej surówki coleslaw jest odpowiednie pokrojenie warzyw i mieszanka przypraw. Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kitchen Sanctuary, którego autorka używa mandoliny julienne. W sklepach dostępne są też specjalne obieraczki, podobne do tych do ziemniaków, ale z dodatkowymi ostrzami w poprzek. Nie posiadającym nic z tego pozostaje cierpliwość i ostry nóż.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 biała kapusta
- 2 duże marchewki
- ¼ dużej cebuli
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 30 ml octu winnego lub jabłkowego
- 2 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- Szczypta mielonej gorczycy
Surówka jak z KFC
Cebulę ścieramy na tarce o grubych okach. Marchewkę i kapustę kroimy w stylu julienne. Jeśli nie mamy odpowiedniego narzędzia, marchewkę przekrawamy w poprzek na połówki, a następnie wzdłuż na plasterki szerokości milimetra. Plasterki obracamy o 90 stopni i kroimy na tę samą szerokość – na zapałkę. Kapustę kroimy na ćwiartki, a następnie szatkujemy.
Warzywa łączymy w misce. Zalewamy octem winnym i zasypujemy cukrem i sypkimi przyprawami. W dressingach takich jak ten do coleslaw pojawia się tzw. proszek musztardowy. Zwany inaczej mąką musztardową, jest odtłuszczoną postacią mielonej gorczycy. Można kupić go w delikatesach i warto spróbować, bo ma niezwykły smak i taki też, prawdziwie musztardowy, kolor.
Po wsypaniu przypraw mieszamy surówkę i odstawiamy na kilka minut do zamarynowania. Następnie dodajemy śmietanę i majonez. Jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do lodówki. Wyjmujemy z niej bezpośrednio przed podaniem.
Wypróbuj też przepisy na domowe kostki rosołowe i świeżonkę od Jaśka Kuronia.