Smakosze.pl Dieta Zdumiewające zalety czosnku niedźwiedziego
Pixabay / hans

Zdumiewające zalety czosnku niedźwiedziego

16 kwietnia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Czosnek niedźwiedzi nazywany jest również czosnkiem cygańskim oraz cebulą czarownic. Roślina jest szeroko wykorzystywana w medycynie ludowej. Przebojem podbija również nasze kuchnie. Co powinniśmy o niej wiedzieć?

Prozdrowotne właściwości czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi to wyjątkowa roślina, którą warto mieć w swoim ogródku. Powód? Posiada ona ogrom niezwykłych zalet, które zrobią wrażenie nawet na sceptyku. Podobnie jak "zwykły" czosnek ma on działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze .

Roślina wspomaga również wydalenie z organizmu metali ciężkich . Dodatkowo pomoże zwalczyć nieprzyjemne dolegliwości związane z układem moczowym oraz pokarmowym.

Ciekawostką jest fakt, że czosnek niedźwiedzi posiada więcej witaminy C niż cytryna . Majowy przysmak doskonale wzmocni organizm, który jest osłabiony po ciężkiej i pełnej infekcji jesieni oraz zimie. W jaki sposób wykorzystać go w kuchni?

Jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi w kuchni?

Świeże listki czosnku niedźwiedziego są wielkim przysmakiem, które w same w sobie zachwycą koneserów dobrego smaku. Doskonale smakują polane oliwą lub położone na kanapkę .

Roślina może być również składnikiem sałatki oraz aromatycznych przetworów . Zrobimy z niego między innymi oliwę smakową oraz obłędne pesto, które z powodzeniem będzie konkurować z tym stworzonym na bazie bazylii.

W sklepach spożywczych bez problemu możemy również dostać suszony czosnek niedźwiedzi . Będzie on wręcz idealnym dodatkiem do mięs, w tym kultowych kotletów mielonych. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule .

Czosnek niedźwiedzi znajduje się pod ochroną , dlatego warto wyhodować go we własnym ogródku. Roślina jest mrozoodporna, lubi zacienione miejsca i przepuszczalną glebę. Jest coraz lepiej dostępna w sklepach ogrodniczych, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby w sezonie mieć go pod ręką.

Polecamy również nasz tekst o zaletach syropu z majeranku .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wapteka/ domek i ogródek

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy