Smakosze.pl
kotlety mielone

pixabay/moerschy

Aromatyczny dodatek do kotletów mielonych

4 Marca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kotlety mielone to danie, które bardzo często gości w naszej kuchni. Okazuje się, że pewien niepozorny dodatek - czosnek niedźwiedzi może wspaniale wpłynąć na ich smak oraz aromat. Dodasz go raz i już nigdy nie powrócisz do tradycyjnej wersj

Kotlety mielone to absolutny klasyk. Warto jednak czasem zejść z utartych ścieżek i wypróbować całkiem nową wersję tego kultowego dania. Wystarczy odrobina czosnku niedźwiedziego, aby nasze kotlety zyskały niezwykły smak i aromat.

Co to jest czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi nie należy do grona najbardziej popularnych potraw, a szkoda, bo ma niezaprzeczalne walory smakowe oraz zdrowotne. Roślina nie występuje pod postacią cebuli, ale charakterystycznych zielonych liści. Jej dzika odmiana znajduje się pod ochroną, dlatego warto zasiać ją w swoim ogródku. Bez problemu można także znaleźć jej sproszkowaną wersję w sklepach spożywczych.

Roślina nazywana jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ zabija bakterie, które są odpowiedzialne za procesy chorobotwórcze, nie zaburzając przy tym flory bakteryjnej organizmu. Sprawdzi się także podczas leczenia chorób górnych dróg oddechowych, ponieważ ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny.

Aromatyczny czosnek niedźwiedzi jest wręcz idealnym dodatkiem do wielu potraw od zup i sałatek do kotletów mielonych. Poniżej podajemy przepis na niezwykle aromatyczną wersję tego dania.

Przepis na kotlety mielone z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • 500 gramów mielonego (o tym które, jest najlepsze pisaliśmy tutaj)

  • 1 bułka

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 100 ml mleka

  • Bułka tarta 

  • Olej 

  •  sól, pieprz

  • czosnek niedźwiedzi

Sposób wykonania:

W misce umieść świeżą bułkę, a następnie zalej ją ciepłym mlekiem i odstaw na około 10 minut. Obierz cebulę, pokrój na drobną kostkę i zeszklij na łyżce oleju. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Włóż do miski mięso mielone, dodaj do niego odsączoną z mleka kajzerkę, cebulę, startą marchewkę i jajko. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.

Powstałą masę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Ponownie wymieszaj, aż do połączenia się składników. Na płaskim talerzu umieść bułkę tartą. 

Zacznij formować małe kotleciki, a następnie obtocz je w bułce tartek. Na patelni rozgrzej grubszą warstwę oleju. Smaż kotlety z obu stron aż do zarumienienia. Danie podawaj z ziemniakami z ulubioną surówką np. z kapusty pekińskiej, na którą przepis znajdziesz w tym artykule.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Medonet/ Gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

skórki mandarynki

Porady

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Czytaj więcej >
Kiedy najlepiej wypić kawę?

Porady

O jakich porach pijać kawę?

Czytaj więcej >
smażenie

Porady

Sprytny patent na pryskający tłuszcz na patelni

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć karpia?

Czytaj więcej >
Zamrożone mięso

Porady

Jak szybko rozmrozić mięso?

Czytaj więcej >
Najgorsze błędy podczas gotowania rosołu

Porady

Najgorsze błędy popełniane podczas gotowania rosołu

Czytaj więcej >