Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Aromatyczny dodatek do kotletów mielonych
Monika Dec
Monika Dec 04.03.2021 01:00

Aromatyczny dodatek do kotletów mielonych

kotlety mielone
pixabay/moerschy

Kotlety mielone to absolutny klasyk. Warto jednak czasem zejść z utartych ścieżek i wypróbować całkiem nową wersję tego kultowego dania. Wystarczy odrobina czosnku niedźwiedziego, aby nasze kotlety zyskały niezwykły smak i aromat.

Co to jest czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi nie należy do grona najbardziej popularnych potraw, a szkoda, bo ma niezaprzeczalne walory smakowe oraz zdrowotne. Roślina nie występuje pod postacią cebuli, ale charakterystycznych zielonych liści. Jej dzika odmiana znajduje się pod ochroną, dlatego warto zasiać ją w swoim ogródku. Bez problemu można także znaleźć jej sproszkowaną wersję w sklepach spożywczych.

Roślina nazywana jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ zabija bakterie, które są odpowiedzialne za procesy chorobotwórcze, nie zaburzając przy tym flory bakteryjnej organizmu. Sprawdzi się także podczas leczenia chorób górnych dróg oddechowych, ponieważ ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny.

Aromatyczny czosnek niedźwiedzi jest wręcz idealnym dodatkiem do wielu potraw od zup i sałatek do kotletów mielonych. Poniżej podajemy przepis na niezwykle aromatyczną wersję tego dania.

Przepis na kotlety mielone z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • 500 gramów mielonego (o tym które, jest najlepsze pisaliśmy tutaj)

  • 1 bułka

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 100 ml mleka

  • Bułka tarta 

  • Olej 

  •  sól, pieprz

  • czosnek niedźwiedzi

Sposób wykonania:

W misce umieść świeżą bułkę, a następnie zalej ją ciepłym mlekiem i odstaw na około 10 minut. Obierz cebulę, pokrój na drobną kostkę i zeszklij na łyżce oleju. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Włóż do miski mięso mielone, dodaj do niego odsączoną z mleka kajzerkę, cebulę, startą marchewkę i jajko. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Medonet/ Gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram