Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Zetrzyj i dodaj do poszatkowanej kapusty. Ta wyrazista surówka jest lepsza niż z restauracji
Instagram/smakoszepl

Zetrzyj i dodaj do poszatkowanej kapusty. Ta wyrazista surówka jest lepsza niż z restauracji

3 lipca 2023

Smakosze polecają wyjątkowo pyszny i prosty w przygotowaniu przepis na surówkę z młodej kapusty. Jej wyrazisty smak i aromat podbiją Twoje podniebienie. A wszystko za sprawą kiszonego ogórka. Dodatek jego i kilku innych składników sprawi, że surówka będzie lepsza niż z restauracji.

Młoda kapusta - jedz ją na zdrowie

Młoda kapusta to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Ma ona więcej witaminy C niż kapusta kiszona. Zawiera też witaminy: A, E, C, K oraz B. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego i żelaza. Sprzyja osobom, które dbają o linię i borykają się z niedokrwistością.

Warto zaznaczyć, że młoda kapusta ma tę zaletę, że nie wchłania praktycznie zanieczyszczeń, pestycydów oraz środków ochrony roślin. Jest na liście tzw. czystej piętnastki warzyw i owoców. Smakosze polecają doskonałą i wyrazistą w smaku surówkę z młodej kapusty. Będzie pysznym dodatkiem do dań obiadowych i przekąsek.

Wsyp 2 łyżki do ciasta na kopytka. Wyjdą mięciutkie i pyszne, jak nigdy

Jak przygotować surówkę z młodej kapusty?

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
  • 3 ogórki kiszone
  • pół czerwonej cebuli
  • koperek
  • oliwa
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Kapustę poszatkuj i przełóż do miski. Posiekaj cebulę i wrzuć do miski, zetrzyj ogórki oraz dodaj koperek.

Warzywa w misce polej oliwą, dodaj sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wstaw surówkę na 30 minut do lodówki. Pyszna surówka z młodej kapusty jest już gotowa.

Surówka z młodej kapusty, czyli prawdziwe niebo w gębie

Surówka Smakoszy, którą prezentujemy, jest wyjątkowo smaczna i zdrowa. Wartości odżywcze młodej kapusty podkręca dodatkowo ogórek kiszony. Czerwona cebula zaostrza smak, a oliwa dodaje aksamitnego wykończenia. Przygotowanie tej surówki zajmuje dosłownie kilka chwil.

Surówka z młodej kapusty od Smakoszy będzie doskonałym dodatkiem do dań obiadowych z mięsem. Pasuje do kotletów czy mięs w sosie. Sprawdzi się też jako smaczny dodatek do dań wegetariańskich. Warto ją przygotować, cieszyć się smakiem i dobroczynnymi właściwościami dla zdrowia. Pisaliśmy o sposobie na młodą kapustę. Radziliśmy jak ukisić kapustę.

Źródło: Instagram/smakosze.pl

Dietetyk wypunktował 3 napoje, których nigdy nie wypije. Przyczyny są oczywiste, warto go posłuchać
Kupiła jagodziankę w cukierni Gessler. Zapłaciła tyle, co za składniki na 40 bułek
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy