Smakosze.pl

canva/revenaif

Wsyp 2 łyżki do ciasta na kopytka. Wyjdą mięciutkie i pyszne, jak nigdy

29 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kopytka ziemniaczane mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że do masy dodacie 2 łyżki kaszy manny, a całość nabierze niesamowicie delikatnej, wręcz jedwabistej konsystencji. Musicie spróbować — skusi nawet najbardziej wybrednych.

Lekkie, rozpływające się w ustach kopytka do obiadu można przygotować w domu. Wzbogacając masę ziemniaczaną o niewielką ilość kaszy manny, sprawimy, że będzie o wiele smaczniejsza niż, gdybyśmy wykorzystali jedynie mąkę. Warto skosztować.

Przepis na znakomite kopytka z kaszą manną

Składniki:
  • 450 g ziemniaków

  • 2 łyżki kaszy manny

  • 60 g mąki ziemniaczanej

  • 50 g mąki pszennej + do posypania

  • 1 jajo

  • 3/4 łyżeczki soli

Jak zrobić kopytka? Kasza manna nada im delikatności

Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinach. Gdy zmiękną, odcedzamy je i studzimy. Usuwamy skórkę, po czym przeciskamy ziemniaki przez praskę.

Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kaszę mannę, sól i jajo. Sprawnie wyrabiamy ciasto, a następnie na posypanej odrobiną mąki stolnicy lub blacie formujemy cienkie wałki, które kroimy w niezbyt szerokie kluski.

Gotujemy je w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kopytka z kaszą manną podajemy do obiadu lub jako samodzielne danie z sosem. Świetnie pasuje grzybowy .

Wskazówka: zamiast jaja możemy wykorzystać roślinną alternatywę i uzyskać wegańską wersję kopytek. Jedną sztukę kurzego nabiału zastąpią 3 łyżki aquafaby lub namoczona w 3 łyżkach wrzątku łyżka zmielonego siemienia lnianego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przysmaki z ziemniaków. Oprócz kopytek z warzywa warto przygotować smaczne panierowane kulki, czyli dufinki . Polecamy też prosty patent na chrupiące placki ziemniaczane z serem żółtym .

Kopytka z kaszą manną są obłędne
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Wachowicz ulepszyła przepis na zwykłą surówkę z selera. Ten dodatek jest strzałem w 10
Czytaj więcej >

Przepisy

W sklepie kosztuje fortunę, a Lewandowska robi je za grosze. Przepis na ten napój jest hitem
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]