Kopytka ziemniaczane mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że do masy dodacie 2 łyżki kaszy manny, a całość nabierze niesamowicie delikatnej, wręcz jedwabistej konsystencji. Musicie spróbować — skusi nawet najbardziej wybrednych.
Lekkie, rozpływające się w ustach kopytka do obiadu można przygotować w domu. Wzbogacając masę ziemniaczaną o niewielką ilość kaszy manny, sprawimy, że będzie o wiele smaczniejsza niż, gdybyśmy wykorzystali jedynie mąkę. Warto skosztować.
Przepis na znakomite kopytka z kaszą manną
Składniki:450 g ziemniaków
2 łyżki kaszy manny
60 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej + do posypania
1 jajo
3/4 łyżeczki soli
Jak zrobić kopytka? Kasza manna nada im delikatności
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinach. Gdy zmiękną, odcedzamy je i studzimy. Usuwamy skórkę, po czym przeciskamy ziemniaki przez praskę.
Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kaszę mannę, sól i jajo. Sprawnie wyrabiamy ciasto, a następnie na posypanej odrobiną mąki stolnicy lub blacie formujemy cienkie wałki, które kroimy w niezbyt szerokie kluski.
Gotujemy je w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kopytka z kaszą manną podajemy do obiadu lub jako samodzielne danie z sosem. Świetnie pasuje grzybowy .
Wskazówka: zamiast jaja możemy wykorzystać roślinną alternatywę i uzyskać wegańską wersję kopytek. Jedną sztukę kurzego nabiału zastąpią 3 łyżki aquafaby lub namoczona w 3 łyżkach wrzątku łyżka zmielonego siemienia lnianego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przysmaki z ziemniaków. Oprócz kopytek z warzywa warto przygotować smaczne panierowane kulki, czyli dufinki . Polecamy też prosty patent na chrupiące placki ziemniaczane z serem żółtym .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Żadna szczawiowa czy żurek. Jest 100 razy lepsza zupa z jajkiem, mamy najlepszy przepis
Zapomnij o bułce w mleku. Ten dodatek do mielonych bije ją na głowę
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama