Zetrzyj marchewkę i dodaj pokrojony w kostkę owoc. Ta prosta surówka podbije wszystkie podniebienia
Czy szukacie pomysłu na szybką i prostą surówkę do obiadu? Jeśli tak, to polecamy surówkę z marchewki z dodatkiem smacznego owocu. Zwykle dajemy go do ciast i deserów. Jednak w połączeniu z marchewką, daje wyjątkowo smaczny efekt. Ta surówka podbije wszystkie podniebienia.
Marchewka i brzoskwinia, czyli pyszna surówka
Surówka z marchewki często gości na naszych stołach. Podajemy ją do obiadu, bo jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Jednak my polecamy do tej surówki dodać brzoskwinię. Efekt was zaskoczy.
Warto przypomnieć, że marchewka jest bardzo zdrowa i zawiera witaminy A, C, E, K, B6 i beta-karoten. Jedzenie marchewki doskonale wpływa na nasz wzrok i układ odpornościowy. Brzoskwinia, którą dodamy do surówki z marchewki, też jest wyjątkowo zdrowa. Zawiera witaminy A, C, B i kwas foliowy.
Jak przygotować surówkę z marchewki z brzoskwinią?
Składniki:
- 3-4 marchewki
- 1 dobrze dojrzała, świeża brzoskwinia lub 2 połówki brzoskwiń z puszki
- 2 łyżki wody lub ew. syropu z brzoskwiń
- sok z cytryny
- cukier
- 1 łyżka oleju o neutralnym smaku np. słonecznikowego
Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach . Brzoskwinię obierz, pokrój w małą kostkę. Dodaj wodę lub syrop z brzoskwiń, jeśli korzystasz z owoców z puszki. Dzięki temu surówka będzie bardziej soczysta.
Dodaj też sok z cytryny i ewentualnie cukier do smaku oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotową surówkę odstaw na 15 minut. Po tym czasie możesz ją podawać.
Surówka z marchewki i brzoskwini, czyli samo zdrowie
Połączenie marchewki z brzoskwinią daje bardzo smaczny efekt. Ta surówka pasuje do dań z mięsa drobiowego i wieprzowiny. Można podawać ją z ziemniakami i frytkami. Dodatek brzoskwini sprawia, że popularna surówka z marchewki, ma wyjątkowy smak.
Do surówki można dodać odrobinę cukru lub miodu. Sok z cytryny doskonale przełamie słodki smak całości. Pisaliśmy o surówce z kapusty. Podawaliśmy też przepis na surówkę z pora.