Ciocia dodawała do surówki z pora aromatyczny dodatek. W żadnej restauracji nie jadłam lepszej
Surówka z pora zaskoczyła mnie ostatnio niebagatelnym smakiem. Podany przez moją ciocię obiadowy dodatek bardzo mi się spodobał i poprosiłam ją o przepis. W żadnej restauracji nie znalazłam niczego podobnego i byłam ciekawa, co powoduje, że jest tak przyjemnie odświeżający. Na liście skalników znalazłam dobrze mi znaną, aromatyczną zieleninę.
Przepis na znakomitą surówkę z pora
Surówka, którą tamtego dnia poznałam, ożywi niejeden obiad. Lista składników jest stosunkowo krótka, ale wszystkich warto użyć. Najważniejsza będzie natka pietruszki — jej nie możecie pominąć. Spróbujcie tego rarytasu, a gwarantuję, że na długo nie zapomnicie tego smaku.
Składniki:
- 1 większy por, cały
- 2 małe marchewki
- pół pęczka natki pietruszki
- 30 ml oliwy z oliwek
- 10 ml octu winnego
- 5 g ulubionej musztardy np. miodowej
- trochę soku z cytryny
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pyszną surówkę z pora? Dodajcie natkę pietruszki
Zaczynamy od dokładnego opłukania pora z piasku. Odcinamy część korzeniową i kroimy go w póltalarki. Umieszczamy je w większej misce. Umytą marchew obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Wrzucamy ją do pora wraz z posiekaną natką pietruszki.
Do szklanki lub małego słoika wlewamy oliwę z oliwek, ocet winny i sok z cytryny. Dodajemy musztardę oraz szczyptę solu i pieprzu. Dokładnie mieszamy składniki. Sos mieszamy z warzywami.
Wskazówka: łagodniejszy smak pora uzyskamy, gdy pokrojone w talarki warzywo przelejmy wrzątkiem, uprzednio umieszczając je na sicie.
Jak podać surówkę z pora?
Kompozycja nie wymaga już więcej dodatków. Najlepiej zrobić ją bezpośrednio przed obiadem - wtedy por będzie najsmaczniejszy. Będzie pasowała do każdych kotletów np. do tych jajecznych.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne surówki. Spróbujcie koniecznie sycącej kompozycji z czerwoną fasolą. Być może skusi was też receptura na rarytas z kapusty przygotowany niczym w chińskiej restauracji.